Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

На лозето в Пловдив му трябва общинска мотика, а не безполезно партийно крякане

„Избрали сме най-добрия вариант за това кръстовище, не само откъм организация на движението, но откъм щадяща зоната - парковете, както и близостта с река Марица". Това заяви днес зам. кметът Пламен Райчев на първата копка на пробива под Водната палата.

Динко ПЕТКОВ
Стана практика важни проекти за Пловдив да срещат съпротивата на „задни колела“. В случая бяха дошли активисти на „Да, България”, водени от бившия областен управител Йордан Иванов, подобни от „Продължаване на промяната“ и на Петър Москов от „КОД“. Докато траеше церемонията по началото на пробива, те не спряха да скандират „Оставка“. Явно преди това не бяха се сетили да репетират, затова виковете им не звучаха стройно и на момента се губеха. Според тях кръстовището няма да позволява леви завои, като направленията ще бъдат единствено направо и надясно. Зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов обясни, че отрязаните леви направления на кръстовището на Водната палата ще бъдат поети основно от кръстовището на Чифте баня. Той е категоричен, че ограничаването на левите завои в градска среда е европейска практика. "Най- доброто решение на това кръстовище е премахването на левите завои с цел оптимизация на трафика и намаляването на пътно транспортните произшествия. Тази зона е дадена от Пътна полиция, че е с концентрация на ПТП- та, като по този начин ще намалим и пътния травматизъм. Тези направления, левите завои, ще бъдат поети от кръстовището на Чифте баня, което има по-голям капацитет и е светлинно регулирано. То може и да се контролира от Центъра за управление на трафика като сме разигравали редица циклограми, коментира общинарят. А за натовареното движение, което се очаква по улица "Никола Войводов", се извини на гражданите. Това щяло да бъде временнно, само докато тече ремонтът.
Очакванията са до пролетта фирмата - изпълнител "ИСА 2000" да работи по източната част и след това да се прехвърли в западната. По време на дейностите в нито един момент движението по "Цар Борис Трети Обединител" да бъде затваряно изцяло, но ще бъде ограничавано, гарантира кметът Здравко Димитров.
На първата копка бе и председателят на института по Пътна безопасност Богдан Милчев, който защити проекта и заяви, че това е европейска практика, която не само ще разтовари движението, но и ще има по-малко пътен травматизъм. Милчев се обърна към протестиращите. "За бога, хора! Нека обичаме града си повече, отколкото политическите партии".

Публикувана на
05 Октомври 2022 година