Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Стотици пенсионери на протест в Гърция

Стотици пенсионери излязоха по улиците на Атина днес с искане за увеличение на пенсионните плащания. Възрастните хора са изправени пред трудности да посрещнат растящата инфлация и разходите за енергия.
Според полицията 1300 души са демонстрирали в центъра на столицата, предава БГНЕС, позовавайки се на АФП.
„С покачващите се цени пенсията изчезва в първите първите пет дни след получаването й“, каза Джорджия Фармакиди, която ръководи синдиката на пенсионерите от остров Родос.
„Тази година няма да се пуска парно в нашата жилищна кооперация, защото никой не може да си го позволи“, допълни Фармакиди.
Протестиращите направиха и шествие до парламента с транспаранти, призоваващи за „намаляване на цените на основните стоки“ и „мерки за защита на здравето“.
Финансовата криза и строгите икономии, наложени в цялата страна през последното десетилетие, "изядоха" заплатите и пенсиите.
Александрос Соломос, пенсиониран работник от фабрика, се жалва, че не може да живее с месечната си пенсия от 640 евро. „Как можем да се справим с високите цени на енергията и инфлацията? Ние сме на ръба на бедността и глада, а жена ми няма никакви доходи. Намалиха ни пенсията, но управляващите имат достатъчно пари, за да живеят добре“, казва 75-годишният мъж, критикувайки консерваторите и предишното ляво управление.
Гърция е похарчила девет милиарда евро тази година за справяне с енергийната криза и кризата с Covid, съобщи финансовият министър Христос Стайкурас.
Инфлацията в Гърция отбеляза своя пик през юни т.г., като оттогава насам плавно намалява. блиц

Публикувана на
05 Октомври 2022 година