Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Извънземни ни замерят с ледени буци

Снежните преспи, които скоро ще ни засипят, само изглеждат страшни. Бедствие ще е, ако над главата ви внезапно се посипе ледена бомбардировка. Или ако пред краката ви се забие леден тризъбец. Ако оцелеете след тази аномалия, ще опишете преживяното. И много хора ще ви гледат недоверчиво, защото такива неща не се случват във всекидневието. Така ли? Я пробвайте пак...
В късната вечер на 17 октомври 2010 г. Хелга и Йозеф Рек от немския град Швебиш Гмюнд се заредили на дивана пред телевизора, когато изведнъж чули зад прозореца да се разнася силен трясък, от който вазата на масата подскочила. Изплашените съпрузи побегнали към прозореца и видели на земята огромен къс лед, олющил при падането си стената на техния дом.
На сутринта на мястото на инцидента се скупчили съседи. Те любопитствали каква е била причината за трясъка, пръснал наредените на височина край стената им цепеници за огрев. Йозеф отначало им показал дупката, оставена в земята от падналия леден отломък. А след това извадил и ледения „снаряд” от хладилника си. Той тежал точно пет килограма.
„Радваме се, че никой не е пострадал – казал той.- Ако този лед беше паднал един метър встрани, щеше да пробие покрива и да падне точно върху кревата, където по това време спеше нашият син”.
Семейство Рек били наясно, че са станали неволни свидетели на необичайно явление. Те се свързали с федералното ведомство по авиация, а също и с немската служба за безопасност на полетите. Но експертите на тези организации, които ги посетили, само се почесвали и вдигали рамене, че не могат да им дадат задоволителен отговор какво се е случило. Още повече, че през нощта на тази дата нямало полети нито на граждански, нито на военни самолети, които да засекат падането и на други ледени късове. Те били категорични само в това, че падналият от небето предмет е чист, а не „синият лед”, който дължи характерната си окраска на химическия пигмент, добавян във водата за самолетните тоалетни, затова претенции към техните ведомства не може да има. Една седмица по-рано, на 10 октомври, подобна „бомба” паднала от небето над Кобълстън-Корт, щата Пенсилвания. Тя уцелила крушово дърво в градината на 52-годишния психиатър Бил Шнайдър. Той си седял в кабинета и работел на компютъра, когато чул оглушителен шум, последван от силния лай на съседските кучета. Психиатърът се доближил до прозореца и видял парчето лед с размери на футболна топка.
„Сега ще ги науча тия хулигани”, ядосал се Шнайдър и хукнал да улови за ушите немирниците, които си правят лоши шегички с него. Но когато стигнал до мястото видял, че е прибързал със заключенията. Късът лед, повредил дървото, очевидно бил паднал от небето. Шнайдър започнал да умува какво се е случило: леден отломък от прелитащ над местността самолет, необичайно атмосферно образувание в условията на глобалното затопляне, подарък от летяща чиния, знак от Бога? Какви ли не версии му се въртели в главата. Той повикал съседите, за да обсъди случилото се с тях. „Исках да им покажа ледената „бомба”, за да не си мислят впоследствие, когато им разказвам за това, че съм се смахнал” – обяснил Шнайдър.
Леденият отломък тежал отново около пет килограма, както онзи в Швабиш Гмюнд. Диаметърът му бил около 21 сантиметра – достатъчно голям, за да пробие покрива или да причини повреда върху паркирания пред къщата автомобил. „Малко вероятно е леденото кълбо да е долетяло от космоса – заключил след огледа Питър Алън, доцент в катедрата по астрономия във Franklin & Marshall College.- Той не би долетял до Земята, а би се разтворил в атмосферата. Освен ако първоначално размерите му не са били колкото на една къща”.
Действително, чистото небе над главите ни не е толкова безопасно, колкото изглежда на пръв поглед. Понякога от него падат тежки предмети, застрашаващи не само живота на хората на земята, но и представляващи загадка за учените по цял свят.
Експертът Роналд Уилис решил да се заеме сериозно с това предизвикателство и потърсил мнение от редица университетски учени. Представителят на Института Дрекел казал по този повод: „Заявявам с пълна увереност, че тези ледени късове не могат да бъдат с метеорологичен произход”. /телеграф

Публикувана на
04 Декември 2022 година