Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Ламбо заживял с Аня Пенчева, жена му изчакала да се върне вкъщи

"Любов! Минали са толкова години и мога да кажа със сигурност, че нашето с Аня беше любов. Разделихме се, защото беше прекалено хубаво. Пътувахме много. Обичахме се много, но в един момент стана невъзможно хубаво и се уплаших. На нея всичко й предстоеше - деца, да гради собствена кариера, а аз се чувствах уморен. Аня животът я искаше, а аз бях на средна възраст - 43 години."
Това споделя за голямата си любов с актрисата Аня Пенчева пред журналиста Георги Тошев в книгата му "Игра на живот" големият Стефан Данаилов.
За голямата любов между Аня (с рождено име Анушка) и Данаилов е писано много. Но за първи път актьорът признава неща от интимния си свят, свързан с любимите жени в живота му. В края на 70-те години Ламбо е най-сниманият български артист. Той с лекота влиза от филм във филм. Само за две години снима осем, сред които "Топло", "От нищо нещо" и "Дами канят". Именно в този период той се запознава с Аня Пенчева. Виновник е каскадьорът Димитър Кехайов. Ламбо в типично негов стил пуска поредната шега. Погледите им се срещат.
"Ако някое младо момиче може да си представи Стефан, ще кажа: беше все едно да имаш срещу себе си Брад Пит, Джордж Клуни и Леонардо ди Каприо в едно. Беше красив и го знаеше. А скромността му беше непозната", разказва самата Аня в книгата.
Когато разбират, че чувствата между тях са повече от мимолетно увлечение, Аня и Стефан заживяват в град Перник в апартамента на актьора Илия Георгиев. Родителите на Пенчева са категорично против връзката на дъщеря им с женен мъж. Ламбо събира смелост и се изнася от семейното жилище в София. Не скрива от съпругата си Мария, че има сериозно увлечение, и моли за време, преди да реши как ще продължи животът му. След това актьорът решава с Аня да се разделят и да се върне при жена си.
"Мери ме прие нормално. Имаше талант да не показва какво й е в душата. А аз търся любовта. Тя е щастието, то е миг. Може би това е, което търсим цял живот - най-голямата мъка, за да намерим себе си, преди да умрем", споделя пред журналиста актьорът.
За последната си среща с Ламбо Аня Пенчева също е много емоционална. По това време Ламбо лежи в болница.
"Накачулена като космонавткиня влязох при него" - спомня си Пенчева - "Той ме видя и каза: "О, моето мъжко момиче"! И направи неговия жест - козируваше ми с два свити пръста, както когато започваше да ми пее. Целунах го и приседнах до него. Казах му, че съм за малко, защото много сме чакали с Влади "суетният му баща да се напудри". Гледах очите му - нямаше ги, и разбрах, че той бе там и не беше. Нещо като да излезеш от сцената, преди да е паднала завесата. Искаше да каже нещо, но се отказа. Вече не можеше да говори. Вместо това стисна силно ръката ми. "Хайде, миличък, синът ти те чака. Одрал ти е кожата", е последното, което актрисата казва на Ламбо, а той изсумтява доволно. "Погалих го и станах. Излязох като от църква - ходех назад, не исках да му обръщам гръб", казва Аня за последната си среща с Мастера.

Публикувана на
08 Декември 2022 година