Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Руски митрополит гостува на владиката Николай

Волоколамският митрополит Антоний беше гост на пловдивсккия митрополит Николай в четвъртък. С него дойде и посланик Митрофанова. Сред посрещачите им беше почетният консул на Русия Георги Гергов.
Дядо Николай определи като "пагубен за християнските народи" конфликтът в Украйна. "Трябва да използвам силни думи, за да характеризирам това, което се случва оттатък Черно море. Ние не сме нито светски политици, които разсъждават от тоталитарната изгода на собствените си страни, нито сме дистанцирани анализатори, наблюдаващи случващото се с научен интерес. Ние сме православни християни и сраженията, които се водят, са битка, която се води вътре в нашите сърца. Поради тази братоубийствена война всички страдаме, а сме сигурни, че страдате и вие. Длъжни сме с искрена братска любов един към друг да открием причините за сполетялото ни нещастие и да се опитаме да го прекратим."
Пловдивския митрополит подари икона на св. Климент Охридски с пожелание светецът да даде мъдрост на руската църква в бъдещите действия.
Руският митрополит Антоний отговори, че стават "сложни събития, които са причина за трагедия за много хора. Те пречат на общуването на хората.
Двамата митрополити размениха подаръци в името на разбирането и добрата воля.
Фотограф : Антон Чепилски

Публикувана на
08 Декември 2022 година