Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Заплашва ни камилски грип

Лекарите трябва да бъдат бдителни, когато става дума за хора, завръщащи се от Катар, особено след края на Световното първенство по футбол. Пътешествениците могат да проявяват симптоми, характерни за камилския грип.
Това е заболяване, произхождащо от семейството на коронавирусите. Това е Близкоизточният респираторен синдром (MERS), вирусно респираторно заболяване, което беше идентифицирано за първи път в Саудитска Арабия през 2012 г.
Вирусът, който принадлежи към голямото семейство коронавируси, може да причини заболявания, вариращи от обикновена настинка до тежък остър респираторен синдром (SARS) и covid-19.
„Честите симптоми на MERS са треска, кашлица и затруднено дишане. Пневмонията е често срещана, но може да не се появи при всички пациенти. Стомашно-чревни симптоми, включително диария, също са докладвани при пациенти с MERS.
Смъртността при регистрирани случаи на MERS – CoV инфекция е 35 на сто, но реалната смъртност от това заболяване вероятно е значително по-ниска, тъй като са регистрирани само пациенти с тежка клинична картина и такива, които се изследват лабораторно“, каза специалистът по епидемиология д-р Славица Марис.
MERS е зооноза, което означава, че може да се предава от животни на хора. От друга страна, предаването от човек на човек е възможно, но спорадично.
„MERS-CoV е идентифициран и свързан с човешка инфекция в няколко страни в Близкия изток, Африка и Южна Азия. Наличните данни предполагат, че има вероятност вирусът да се предава директно или косвено чрез замърсени предмети и вероятно чрез капково предаване.
„Предаването от човек на човек е възможно и спорадично и се случва при близък контакт с пациента, както и по време на предоставяне на здравни грижи – членове на едно и също семейство или домакинство, здравни работници и пациенти“, казва д-р Марис.
Тя обясни, че симптомите на MERS обикновено се появяват пет или шест дни след контакта, а инкубационният период може да бъде от два до 14 дни.
„Клиничните прояви на MERS-CoV варират от безсимптомни, т.е. заразеното лице няма симптоми на заболяването, леко респираторно заболяване до тежък остър респираторен синдром, който може да има фатален изход.
При тежки форми на заболяването може да се наложи механична вентилация или поддръжка в интензивните отделения. Възрастните хора, имунокомпрометираните и тези с хронични заболявания като бъбречно заболяване, рак, хронично белодробно заболяване, хипертония, сърдечно-съдови заболявания и диабет имат повишен риск да развият тежка форма на заболяването“, каза тя.
Как да се предпазите от камилски грип?
Д-р Марис посочва, че терапията е симптоматична
„Що се отнася до превенцията, предпазните мерки включват редовни хигиенни мерки при посещение на ферма, пазар или друго място, където има животни. Измиване на ръцете преди и след работа с животни, както и избягване на контакт с болни животни.
„Яденето на сурови или недостатъчно обработени животински продукти, включително мляко и месо, носи висок риск от инфекция“, отбелязва д-р Марис./zdrave.to

Публикувана на
12 Януари 2023 година