Новина от категория България
Архив на публикациите

Любка Кумчева оцелява с 572 лв.

Трудни са старините на Любка Кумчева – една от легендарните фигури на телевизионния екран. Известната синоптичка се оттегли от професията преди 10 години, но въпреки огромния си трудов стаж продължава да получава символична пенсия. С новото увеличение легендата на метеорологията взема 572 лева, които едва ѝ стигат.
Любка с неохота признава, че ѝ се налага да живее в постоянни икономии. Правела си сметка за всяко нещо, което слагала в кошницата в магазина, а дните ѝ преминавали в скромния ѝ апартамент без никакво разнообразие като театър, концерт или среща с приятелки в сладкарница. Кумчева все пак била благодарна, че поне не ѝ се налагало да дава цялата си пенсия за лекарства.
Противно на спекулациите, че била едва ли не тежко болна, които се появиха в медиите преди време, Любка заявява, че е що-годе здрава. „Като една възрастна жена е нормално вече да имам здравословни проблеми, но те не са тежки и не умирам“, категорична е синоптичката от близкото минало.
Въпреки че вече отдавна не работи в БАН, тя продължава да е добре дошла сред колектива. За всеки неин личен празник бившите ѝ колеги я канели при тях, за да се видят и да я изненадат с подаръци. През годините Кумчева винаги е срещала добро отношение у хората. Не само сред почитателите ѝ, които и досега я разпознавали, въпреки че е променила коренно визията си, но и сред всички знаменитости, с които съдбата ѝ се пресекла в годините, изкарани в БНТ. Зрителите все още си спомнят времената, в които чакаха с нетърпение прогнозата на Любка, за да си планират утрешния ден. За съжаление, тя не е получавала заплатата на сегашните телевизионери и пенсията ѝ е недостойна.
По-добри пари за труда си взема колегата ѝ Минчо Празников. След увеличението неговият доход гони почти 700 лева. Ветеранът в метеорологията обаче разчита и на финансите на жена си Цана, с която заедно въртят домакинството. Тя е професор, клиничен патолог, и в момента продължава да работи в столична частна болница като ръководител на отделение по патология, макар да е пенсионирана.

Публикувана на
25 Януари 2023 година