Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Нов старт на делото срещу Ветко и Маринела

Отново тръгва делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви. То ще се гледа на 2 февруари (четвъртък), от 10 часа от Софийски градски съд, след като специализираните съдилища и прокуратура бяха закрити, съобщиха от пресцентъра на СГС.
На 28 май 2020 година Специализираният съд върна на прокуратурата делото срещу Вълчо, известен като Ветко, Арабаджиев, по което той, съпругата му Маринела и още петима души отговарят за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, укриване на данъци и пране на пари. Деянията са извършени от тях в различна форма на съучастие от началото на 2013 г. до 2018 г.
Вълчо и Маринела Арабаджиеви са обвинени и в това, че в качеството си на лица, които осъществяват фактически действия и функции по управлението на търговски дружества, умишлено са склонявали представляващи въпросните дружества (също членове на групата) да избягват установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – при воденето на счетоводството да използват документи с невярно съдържание, да потвърждават неистина в подадени данъчни декларации и да приспадат неследващ се данъчен кредит.
Това е ставало най-често като дружествата са декларирали и осчетоводявали доставки от фирми от "липсващ търговец“. Придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с поредица от транзакции, които е трябвало да скрият произхода им. За изпирането на пари обвинение е повдигнато на сина на Арабаджиеви – Вълчо (който не е обвинен като член на групата).
Арабаджиеви бяха задържани в Барселона през март 2019 г. с европейска заповед за арест. Два месеца по-късно те бяха екстрадирани в България и им бяха предявени обвиненията. Комисията за противодействие на корупцията наложи запор на имущество на Арабаджиеви за над 310 милиона лева след получено уведомление от Специализираната прокуратура за привличането им към наказателна отговорност. По-късно бе взето решение да се внесе иск за отнемане на имуществото на двойката и свързаните с тях юридически лица.
На 29.10.2020 година Върховният касационен съд отмени възбраните, наложени по искане на антикорупционната комисия КПКОНПИ върху недвижими имоти, собственост на "Виктория груп корпорейшън" ЕАД.
Семейството остана в ареста близо година. Заради влошено здравословно състояние Маринела Арабаджиева беше освобождавана под домашен арест от Специализирания съд, а делото срещу съпруга ѝ Ветко беше спряно заради друго дело в Испания. Неговата мярка за неотклонение също беше променена в "домашен арест".
В закрито заседание на 22 юли 2021 година въззивен състав на Апелативния специализиран наказателен съд измени мярката за неотклонение на подсъдимия Ветко Арабаджиев от "домашен арест" в "гаранция" в размер на 500 000 лева, както и мярката за неотклонение на подсъдимата Маринела Арабаджиева от "домашен арест" в "гаранция" в размер на 500 000 лева.
Така, срещу един милион лева, двамата останаха на свобода. Сега, обаче делото срещу тях се възобновява. /дарикнюз

Публикувана на
29 Януари 2023 година