Новина от категория България
Архив на публикациите

ДБ и ПП хвърлят въдица на СДС

Неофициални покани за предизборна коалиция с „Демократична България” и „Продължаваме промяната” са получавали СДС. Това разкри днес председателя на СДС Румен Христов в интервю за БНТ. Той не разкри детайли, но според източник на Lupa.bg поканата е била отправена от ген. Атанас Атанасов преди около седмица.
Както е известно, ПП и ДБ възнамеряват да се явят с общи листи на предсрочните парламентарни избори, които най-вероятно ще са на 2 април. Идеята е двете партии да се превърнат в първа политическа сила, което на този етап според социолозите е изключено. Явно, за да мобилизират всички от десния политически сектор, те са подали ръка и на СДС, които на последните няколко парламентарни избори се явяват в обща коалиция с ГЕРБ.
. „За нас участието в такава коалиция е проблемно. Смятаме, че "Продължаваме промяната" (ПП) е една типично нова лява формация. Имаме големи разминавания по отношение на икономическата политика и разпределение на бюджета и бюджетният дефицит, няма как да се коалираме с тях“, заяви Румен Христов тази вечер в интервю за БНТ.
„Истината е, че с тях като проатлантици имаме сходни отношения към войната в Украйна например, но имаме детайли например за бюджетния дефицит”, поясни той. „СДС не е получавало официална покана, но е имало подмятания и покани на по-ниско ниво”, каза още Христов на журналистически въпрос. Той предпочете да не уточнява дали офертите са идвали от страна на ДБ или на ПП.
В петък СДС ще се събира, за да реши дали да се яви на изборите отново с ГЕРБ. Румен Христов обясни, че настроенията в структурите са по-скоро отново да са заедно с партията на Бойко Борисов.лупа

Публикувана на
01 Февруари 2023 година