Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пукна ли топчето в Пловдив!? „Колежа или Смърт!", разбунтуваха се бултраси

Бунт в Пловдив. Фенове на "Ботев" излязоха на протест в сряда вечерта с искане да бъде завършен клубният стадион, който се строи вече десета година. Те се събраха пред паметника на Съединението. Разпънаха огромен транспарант "Колежа или смърт!". „Топчето пукна!“, „Зико, гърмиш“, пишеше на други плакати.

Динко ПЕТКОВ
"Протестът не е за искане на още пари. Искаме строителят да плати за некачественото строителство и то да бъде оправено. Искаме от Общината заема, който теглиха, да отиде изцяло за завършването на козирката. Не искаме допълнителни публични средства. Няма политика и пари, искаме качествено и бързо завършване на стадиона и „Ботев“ да се завърне у дома", заяви председателят на Сдружение „Ботев“ Борис Гиздаков. „Това няма нищо общо с никакви избори.““, уточни той пред репортерите.;
Бултрасите разтърсиха Тунела с пeсни, скандирания и бомбички. Те запяха песни за Колежа и "Тих бял Дунав". Запалиха жълти димки.
През деня кметът Здравко Димитров се срещна със строителя на стадиона. Пред нежо настоя да бъде напълно завършена козирката и фасадата на стадиона."Ще вкарам предложение на следващата сесия на Общинския съвет да бъде подсигурен необходимият ресурс, който ще се разплаща в няколко бюджетни години. Успяхме да договорим със строителя да не изисква лихва за отложените плащания", съобщи градоначалникът.
Към настоящия момент има осигурени 36 млн. лв. за строителството (25 млн. лв. от държавата и 11 млн. лв. от заема от общината), крайната сума за завършването на стадиона е 58,5 млн. лв. или необходими са още 22,5 млн. лв.
Към момента за стадион „Христо Ботев“ са изплатени близо 29 млн. лв., за подготвителни дейности, вертикална планировка, конструкции, архитектура, стоманена покривна конструкция, ВиК, ОВК, електроинсталация, дограми и врати.
Коментари в мрежата:
1.Здравку е по загрижен за благото на „Ботев“, отколкото за град Пловдив. Може да е на заплата в „Ботев“. Как щедро ги раздава милионите и вкарва града в дългове за години напред. Що бе Здравко, що е този голям зор за тоя стадион? Не съм забелязал да си толкова активен за другите стадиони в града. И после като го завършите, по колко милиона ще му е годишната издръжка? Нали имат собственик милиардер, нали тия дни продадоха някакъв неземен талант за 1 милион евро? Е какво стана с тия пари, що не ги вложиха в стадиона?“
2.Кога ще построите булевардите в район "Южен"?
3.Колежа е най, най, най сладкият проект,някога правен в Пловдив. Започнат без бюджет и рамка, с надути до безбожие цени и грешно поставени цели, целият град ще е длъжник за този сбъркан мегаломански проект. Никога, никога, никога няма да се избият тия пари.
4. Бойко отпусна 37 милиона чисто за стадиона и към онова време тези пари щяха да стигнат и да се направи за една година, да ама Зико отклони от тях 12 милиона за буфери и от там започна забавяне а с времето и оскъпяване, при което нещата стигнаха до 58 милиова. Ще ги платим,какво да правиш, все пак това е стадион на най-голямото и старо дружество не само на спорта, а и изобщо в Пловдив.
5.Кмете този стадион Гомнежа на любимия ви Ботевъ ви изяде главата. На този стадион и „Сантос“ да дойде , дори половината няма да се напълни . В нашето първенство , заедно с гостуващата агитка ще има максиум от 4-5 хиляди .Грандоманията беше присъща на комунистите , за нищо , но да е голямо . Не се поучихте отГлуподрума , пак грешки, докога!
6.Абе, юнако, кой ти дава право да наливаш общински средства в една бездънна каца? Ако си кмет, трябва да направиш следното: 1. да спреш строежа; 2. да направиш пълен одит, да включите в сметката и вложеното от Цв. Василев, двойният разход за седалки, за трева и т.н. необосновани разходи. Тогава истината ще лъсне. Потърсете парите от виновните и така ще осигурите нужните средства. Откъде накъде ще орязвате инвестиционните нужди на Пловдив.
7. Докато не пукне черешово топче, се тъй ще бъде
8.Колежа е една кокошка, която снася златни яйца.
„Пловдив е на автопилот. Докато местната власт решава проблеми на парче под натиск на различни лобистки групи, политически брокери, будни граждани и търсещи място под слънцето политически маргинали, никой не се занимава с наистина важните за града проекти. вече е готова да осигури още 22 млн. лева за Колежа от градския бюджет. Като се има предвид, че в последния мандат цялата годишна капиталова програма, която изпълнява Община Пловдив, е около 40 млн. лева, това означава, че половината пари, с които градът разполага за строителство, трябва да отидат за Колежа. Кметът Здравко Димитров най-вероятно ще предложи въпросните 22 млн. да бъдат разпределени в 3 бюджетни години, но не е питал нито пловдивчани, нито наследника си, нито бъдещите членове на Общинския съвет, който ще се формира след местните избори наесен, дали са съгласни да им се вмени подобно задължение.“, писа наскоро във в. „Марица“
В сряда вечерта на бунт излязопа бултрасите. На 23 януари т. г. пък феновете на Локо блокираха основни булеварди в Пловдив. Шефът на фенклуба Атанас Нейков разкри защо са недоволни и какви са исканията им:
"Протестът беше продиктуван от поредните циркове, които виждаме на местно ниво и политиката, която Община Пловдив продължава да води съвсем едностранно. Ние от самото начало започнахме с едно искане, а то e равнопоставеност - когато се помага на едните да се помага и на другите. Това да се прави за спортните съоръжения и те да бъдат завършени и да имат един модерен европейски вид, а не да се налива едностранно в една бездънна яма и то със съмнително качество. С наливане на пари няма да се оправят проблемите. Това е нашето недоволство. Както и при „Ботев“, така и при нас сумите, които са необходими за стадиона не са ясни за завършването на двата спортни обекта. При липса на ясна политика за финансиране на тези спортни обекта се прави работа на парче - осигуряват се едни пари, които не е ясно докъде ще стигнат. От там идват и всички проблеми, които се получават.“, заяви той.И допълни, че за довършването на стадиона на „Лаута“ приблизителна сума е в размер на 32 750 000 лв.
Пловдив стана изнестен като Европейска столица на културата. Вече ще е по-популярен със своите недостроени стадиони. За Колежа са необходими още 22,5 млн. лв. За „Лаута“ над 32 милиона. Какво, Пловдив да не е бездънна банка, а?
сн. марица и трафикнюз

Публикувана на
01 Февруари 2023 година