Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Зико готов да даде още много милиони за Колежа и „Лаута“, а 5 млн. за най-голямото стрелбище НЯМА

Кметът Здравко Димитров навярно тия дни сънува кошмари на тема Колежа и „Лаута“. Предполага се, че е наредил на общинарите да търкат по цял ден талончета от тотото. Белким им се падне печалбица, че да съберат недостигащите още 22.5 млн. лв. за довършването на стадиона на „Ботев“ и 32 750 000 лв. за „Лаута“. Феновете здравата са го притиснали, заканвайки се: „Зико, гърмиш!“.
Динко ПЕТКОВ

Има ефект от бунтовете на футболните фенове. На градоначалника явно му е припарило. Или пък са му чели конско по телефона от Банкя. Сам съобщи вчера, че щял да внесе предложение в Общинския съвет милионите, които ще успокоят футболната общественост под тепетата, да бъдат осигурени немедлено. Ако трябва в рамките на следващите три бюджетни години. Независимо че той може вече да не кметува, а да е на друга отговорна работа. Уреден по партийна линия там, за да продължава да работи на ползу роду.
Бултрасите на притежавания от руснака Зингаревич отбор му рекоха на Зико. „Ну, погоди!“ и той клекна: „Хорошо,хорошо! Ще ви дам милионите!“. Без една пушка даже да гръмне. Направиха вечерен протестен тигел по улиците, метнаха някоя и друга бомбичка, пуснаха няколко димки в Тунела и той кандиса: „Ама как, без Колежа и без „Лаута“ Пловдив какъв футболен град е, ни Меси, ни Роналдо ще дойдат!“.
Вече ставайки и лягайки как да осигури пари за довършване на футболните игрища, Здравко Димитров пропуска, че може да му се появи и по-сериозен проблем. Съвсем от друто тесто недоволни ще му потърсят сметка. Според експерти над 22 000 души в Пловдив и областта притежават късо нарезно оръжие. Повечето от тях няма как вече да не го гледат начумерено. Сопвайки му се засега невъоръжено: „Абе, майна, щял си да осигуриш още милиони за Колежа и за „Лаута“, а за 5-те милиона за нас – мълчиш, а!“
Още при предшественика на Зико в Общинския съвет гласуваха да се отпуснат пари за построяването на нов стрелкови комплес под тепетата. Той тогава беще областен управител и не стопира това решение. Презумпцията беше, че освен споменатите 22 000 притежатели на късо нарезно оръжие, най-големите спортни успехи за града през последните години постигат стрелците на АСК „Тракия“. Те са на олимпийско ниво. С признанието за най-добър стрелкови клуб в България. Неоспорвано даже и от смятащата се за пожизено по по най в стрелбата стара кримка Мария Грозева.
За бъдещия Стрелкови комплекс бяха определени 4 декара близо до Колодрума. В бюджета за 2018 година бяха заложени 1,5 млн. за неговото изграждане, а за 2019 година още 2,5 млн. Проектът е да има полуоткрито стрелбище с 40 коридора и 20 закрити коридора по 25 метра за различни видове стрелба с пистолет, както и олимпийските дисциплини.
Това ще бъде и най-голямото стрелбище в цялата страна. На него ще могат да се провеждат както републикански, така и състезания от международен мащаб, обясняваше щастлив председателят на АСК „Тракия” Камен Шишманов. Той обеща, че от стрелковия клуб ще дарят на новия Стрелкови комплекс мишените и апаратурата, нужни за провеждането на състезания и тренировки, чиято стойност е над 1 милион лева.
„Един подобен комплекс е изключително нужен на града ни. В момента стрелковите клубове тренират на едно единствено стрелбище, което има едва 3 коридора.“, обясни тогава.
Бригаден генерал Явор Матеев, който е началник на 68-а бригада „Специални сили”, също прегърна идеята за подобен комплекс, още повече, че пловдивските командоси имат нужда от подобни условия за тренировки. Възможно е да бъде ползван и за военно обучение на учениците, каквато идея се налага от Министерството на отбраната. Намерение имаше и за втори етап – направата на модул за стрелба на 50 метра с пушка, в близост до основното стрелбище, за чийто терен в момента се готви процедура за отдаване под наем за друг вид спорт. За съжаление, тогава как Общината ще подсигури друг терен в близост до стрелбището?
Само че вече толкова години Стрелковият комплекс е само на ниво решение на Общинския съвет. Градската управа не отваря дума за строежа му. „Общината да не е банка, откъде да намеря цели 5 милиона за кефа на Камен Шишманов“, с основание ще реагира кметът. На дневен пожарен ред са милионите за Колежа и „Лаута“. А за колосалните 5 милиона за Стрелковия комплекс ще се изчакат по-добри времена, въпреки че от издаването на строителното разрешение за комплекса вече са изминали 4 години.
Недоумяващо е също така, че писмото, изпратено от АСК „Тракия“ на 14.10.2022 г. с входящ номер 22-КЛ-220 до кмета и до ресорния заместник-кмет по спорта г-н Титюков още се обработва. Към писмото е приложен отговорът на ММС, в който се дават насоки за кандидатстване по Наредба № 4 на същото министерство за финансово подпомагане при изграждането на спортни обекти, собственост на общините.
Защо кметът се бави повече от 3 месеца и не прави искане за финансово подпомагане към ММС ?

Публикувана на
02 Февруари 2023 година