Архив на публикациите

За първи път! Дядо Николай служи със северномакедонски митрополити

Пловдивският владика Николай събра в църквата "Света Марина" двама северномакедонски митрополити - Дебърско-киченския Тимотей и Брегалнишкия Илиарион. Близо 3 часа служиха заедно съборна архиерейска света литургия. Това се случва за първи път от получаването на автономията на Македонската православна църква..Участваха и Западно- и Средноеврепейският митрополит Антоний, Старозагорският Киприян и Доростолският Яков, както и епископите Пахомий, Арсений и Висорион.
"Днес е велик християнски празник - Сретение Господне. Огромна духовна радост е за нас, че именно на този светъл празник се срещнахме с наши скъпи братя. За десетки години тази радост ни беше отнета по причини, които вече нямат значение. Така раната днес е затворена", каза в проповедта си владиката Николай.
По думите му в продължение на 55 години двете църкви - българската и северномакедонската, е трябвало да чакат благодатната среща. "БПЦ със сълзи се молеше на Господа да просветли умовете и сърцата на всички, от които зависеше тази обща литургия. Наши братя по вяра бяхме лишени от възможността да служим заедно", отбеляза дядо Николай.И припомни, че преди повече от 10 г. в Пловдив е осветен нов храм, който носи името на свети Климент Охридски, а негов ктитор е Георги Гергов. Бизнесменът също беше в храма в "Света Марина", както и кметът Здравко Димитров.
Дебърско-кичевския митрополит Тимотей преди години беше удостоен с най-високото отличие на пловдивската епархия - ордена "Свети апостол Ерм" - първа степен, който обаче му бе връчен чак днес.
"Нищо не съм направил повече от това, което трябва да направи един истински християнин и проповедник на словото божие. Да даде Господ тази любов, която днес се манифестира със съвместната архиерейска богослужба в този прекрасен храм, да трае отсега до века", благодари владиката Тимотей.
Подаръци получи и Брегалнишкият владика Иларион. /24 часа

Публикувана на
02 Февруари 2023 година