Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Отказаха аборт на 14-годишно психично болно момиче, изнасилено от чичо си

"Няма какво да дискутираме", отсече полският здравен министър във връзка със случая на бременната 14-годишна полякиня. Психично болното момиче от структурно слабия регион Подлясия е било изнасилено от чичо си. Въпреки това, в редица местни клиники лекарите отказали да извършат аборт, позовавайки се на т.нар. клауза за съвестта, пише в"Дойче веле".
Според нея лекарите могат да откажат аборт, ако религиозните им убеждения не го позволяват. Те обаче са длъжни да препратят бременната към друга клиника. Нещо, което лекарите, отказали аборта, не са направили.
Според полското законодателство, жените имат право да абортират в държавна болница само след изнасилване или при наличието на голяма опасност за здравето и живота на бременната. 14-годишното момиче обаче успяло да абортира едва след като нейната леля се свързала със Сдружението за правата на жените "Federa". То организирало час за интервенцията в една клиника във Варшава. Тийнейджърката изобщо не била наясно, че е бременна, казват от сдружението. Нейната леля обаче разбрала, че момичето е било изнасилено от чичото и започнала да търси възможности за аборт.
Случаят разтърси Полша. Опозицията и сдруженията за правата на жените настояват за разхлабване на закона за аборитете. "Клаузата за съвестта е варварска и нечовешка", казва Катаржина Котула от ляволибералната партия "Пролет". Но и много други от опозицията мислят като нея. В началото на 2021 година Полша затегна за пореден път правилата за аборт - според въведената тогава поправка, дори и увреден плод трябва да бъде износен от бременната жена.телеграф

Публикувана на
02 Февруари 2023 година