Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Кой като Латинка, вдигнаха й пенсията с 5 лева

Увеличение на пенсията след последното преизчисление е получила актрисата Латинка Петрова. Отивайки до банкомата и установявайки, че повишението за нея е к цели 5 лева. Допреди това е била 430 лева.

Театралната легенда на 1 януари навърши 79 години. Наложило се с мъжа ѝ Красимир Джонгалов, който също не взема голяма пенсия, да се откажат от част от екстрите, с които досега си угаждали. Двамата решили да престанат да ползват автомобила си, защото им идвало твърде скъпо. „Спрях да шофирам заради увеличението на горивата! Безбожно е! Дори и да слезем от колите и да ползваме обществен транспорт, като влезеш в магазина, излизаш ошушкан. Депутатите ни са безочливи!“, възмущава се Латинка.
В края на лятото продала свои наследствени земи, за да задели някой лев за зимата и с мъжа ѝ да бъдат по-спокойни, когато започнат да пристигнат завишените сметки за парно и ток.
Двамата не биха оцелели, ако децата им не се грижат за тях. Имат син и дъщеря. Синът им дълги години живееше в Канада и Америка, но се прибра у нас. Той е доктор на науките, ядрен физик по образование и професия и в момента преподава в Софийския университет. Щерка им пък е журналистка, но в последно време се е посветила на отглеждането на дъщеричката си Лея.
„Радвам се, че са в България, защото постоянно ни пълнят хладилника. Те ни помагат. Иначе няма как да се справим“, признава Латинка. Съжалявала възрастните хора, оставени на произвола на съдбата, които не получават помощ и финансова подкрепа от своите близки и роднини.
Въпреки тоталното си разочарование от всички политици на предстоящите избори през пролетта Лоти, както я наричат всички приятели, отново ще отиде до урната. Досега нито един от министрите на културата не се е сетил да я предложи за персонална пенсия в размер на 700 лева, но и било под достойнството да се моли за подаяние. „Трябва да се гласува, независимо за кого. Не вярвам, че отново ще има правителство, но имам надежда, че нещо ще се случи, държавата ще дръпне. Заслужаваме да живеем по-добре. Политиката е трагикомедия, чист театър. Надявам се да влязат по-стойностни хора. Искам, докато съм жива, да видя България дръпнала“, казва забогатялата с 5 лева.

Публикувана на
02 Февруари 2023 година