Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Не е за четене!!!

С какво качество е свинското месо в магазините? Имаме ли достатъчно родно производство? Как да избираме хубаво месо? На тези и на други въпроси, отговори даде пред bTV изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов.

"Обикновено българското месо, което се произвежда у нас, покрива горе долу консумацията на прясно месо. При производството на колбаси се ползват предимно евтини вносни меса. Така или иначе вносното месо се третира, защото няма как да се запази в рамките на поне 5 дни, в които да бъде превозено и складирано у нас", каза Михайлов.
По думите му има много нелоялни практики, които ползват някои търговци.
"Например да се внесе замразено месо от чужбина, тук се размразява, оцветява и се слага на витрината, като някои дори си позволяват да сложат надпис - "българско месо". Подобни практики има всякакви и през годините сме виждали какво ли не", добави той.
"Като цяло етикетите нищо не гарантират. Не може да се твърди, че има опасно месо, което може да ви навреди веднага. По-скоро проблемът идва от химията, с която се третират месата, в дългосрочен план тя неминуемо влияе на здравето на човека", обяснява свиневъдът. блиц

Публикувана на
02 Февруари 2023 година