Новина от категория България
Архив на публикациите

Днес е един от най-лошите дни в годината

Според българските вярвания днес - 3 февруари, е зимният Симеоновден.По това какъв човек първи ще дойде в къщата се гадае какъв добитък ще се роди - мъжки или женски.
Зимният Симеоновден се смята за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат Симеон Бележник, защото бележи хората, оставя им рани и белези. Затова и поверието гласи, че не трябва да се хваща остър предмет днес.

Трети февруари е третият вълчи празник, тогава не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците и да не нападат стадата.
В народната памет 1, 2 и 3 февруари се наричат Вълчи празници, Трифунци или Мратинци. Посветени са на вълка и се спазват редица ритуални обреди: жените не плетат, не предат, не тъкат, не перат. Спазват се и другите забрани, характерни за останалите Трифонци.
Вероятно празникът се е появил сравнително по-късно във фолклорната традиция, защото неговата обредност почти не може да се отдели от предхождащите го дни.
Традицията повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не "излезе берекетът от дома".
Имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона.фактибг

Публикувана на
03 Февруари 2023 година