Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Кали експерт по еврото

"Няма нищо лошо в това да сме привързани към Европейския съюз по всичките му стандарти, но ако ще влиза еврото в България и заплатите трябва да станат такива, каквито са в Европа. Ако това не се случи, населението ще изпадне в жесток психологически стрес!"
Това коментира фолкпевицата Кали пред "България Днес". Изказването й е по повод планираното за началото на 2024 г. въвеждане на еврото. Дали скоро ще виждаме два етикета в магазините и пазарите - в лева и евро, зависи от нивата на инфлация и с каква скорост това или следващото Народното събрание приемат законите.
"Надявам се нещата да се регулират. Притеснявам се за обикновените хора, които работят от 8 до 17 ч. и получават заплати, които са смешни", допълва певицата.
В деня на въвеждане на еврото всички банкови сметки автоматично ще се преобразуват от левове в евро. В концепцията на законопроекта е записано, че обръщането от левове в евро задължително ще се извършва по фиксирания курс от 1,95583 лв. за 1 евро. Така например минималната заплата, която в момента е 780 лева, ще стане 398,41 евро.
"Ще има огромен емоционален срив. Мисля, че тогава хората ще излязат на стачка, защото няма да могат да се справят със сметките си. Няма как да ги заставим да живеят по подобен начин, това е абсурдно", категорична е изпълнителката на "Нашата система 4-4-2" и допълва:
"На възрастните хора трябва да подсигурят социални работници, които да ги въведат в това ново парично обращение, за да могат да се справят. Не виждам иначе как ще се оправят."

Публикувана на
03 Февруари 2023 година