Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Почина Пако Рабан

Големият дизайнер, парфюмерист и бизнесмен Пако Рабан почина на 88 години във Великобритания. Роден в Испания през 1934 г. С възпитанието му се занимавали майка му - социалистка и атеистка, и баба му - крайно религиозна, с уклон към окултизма. Това обкръжение възпитало у младия Пако търпимост към всички човешки слабости и способност да възприема света в цялото му разнообразие.
На 18-годишна възраст Пако Рабан се обучавал в художествено училище и понеже семейството му не можело да плаща образоването, започнал работа в модната къща Баленсиага. Изработвал разнообразни украшения и аксесоари. Скоро след това вече създавал аксесоари за Диор, Живанши и Ив-Сен Лоран.
Първата колекция под марката Paco Rabanne впечатлила ценителите на прекрасното през 1966 г. Моделиерът шокирал гостите на ревюто с чернокожи модели и дрехи, по-скоро сглобени, отколкото ушити от метал и пластмаса. Въображението му нямало предели.
Той експериментирал и търсил нови пътища за творчество. Така съчетавал женствеността с еклектиката, а деловия стил преплитал с космически мотиви. Трябва да се отбележи, че такава уникална личност като Рабан не се задоволява само с едно място в света на модата.
Това го навело на мисълта, че трябва да прояви себе си и в света на ароматите. По мнение на експертите, именно това е попрището, където Пако Рабан е ненадминат. Всеки, създаден от него аромат, е уникален и необикновен. Стартирайки с първия аромат Calandre през 1969г., фирмата Paco Rabanne печели много почитатели както сред жените, така и сред мъжете. Дръзкият XS и неповторимият Ultraviolet са истински хитове за последното десетилетие.
Пристрастията на Пако Рабан към нумерологията, астрологията и метала са обединени в уникалния аромат 1 Million, в състава на който влизат нотата мед-изключително рядко използвана в парфюмерията. Парфюмът е затворен във флакон, изработен като кюлче злато.
Трима парфюмера работили 18 месеца по създаването на аромата, като за това време са създадени 1700 проби. Ароматът се отличава с богато съчетание на натурални и синтетични съставки.
Композицията Ultraviolet Man се смята за въплащение на чувствеността. Основа на парфюма е една от най-загадъчните натурални съставки – сива амбра.
Още един шедьовър на Пако Рабан Lady Million представлява женската версия на популярния мъжки парфюм 1 Million. За създаването на флакона е ангажиран дизайнера Дюшофор-Лоранс, който се спрял на форма, повтаряща напълно формата на диаманта „Регент“.
Що се отнася до парфюма Paco Rabanne Black XS for Her, то той е създаден специално за жените на днешния ден, които не са лишени от емоции и чувства. Ексцентричен и ярък, ароматът стои добре на страстни и дръзки натури, способни на отчаяни постъпки.
Invictus е олицетворение на света на спорта и физическите постижения. Той носи свеж, дървесен, пикантен аромат. Новата комбинация от ефирни и тежки компоненти изгражда двойна структура, която стои в контраст с класическа ароматна пирамида .
Olympéa е най-новия парфюм на Пако Рабан, женският аромат – аналог на Invictus. Мъжкия аромат Invictus съчетава въображение, смелост и мечтата на полубога.
С парфюма Paco Rabanne Olympéa се изразява божествена почит на съвременната Клеопатра. В този аромат Paco Rabanne за пореден път доказва смелостта си да се правят нововъведения. Olympéa умело съчетава силен, солено - ванилов акорд със свеж, ориенталски аромат.
Той остави уникален отпечатък в историята на модата. В началото на 21 -ви век името му беше най-вече синоним на известни аромати. И все пак неговият смел избор на материали, начинът, по който ги използва, неговата пионерска визия и творческата му свобода са повлияли на цяло поколение модни дизайнери.

Публикувана на
03 Февруари 2023 година