Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

При какви болести как миришем

Хората с чернодробни заболявания миришат на печени ябълки. Това интересно мнение изрази Владимир Неронов, гастроентеролог от АД Медицина (клиниката на академик Ройтберг). Лекарят изброи и други миризми, излъчвани от хора, страдащи от различни заболявания.
Неронов обясни, че интензитетът на телесните миризми е правопропорционален на тежестта на заболяването. Също така, интензивността на миризмата зависи от това как човек се грижи за тялото.
„Хората с диабет миришат на ацетон, със заболяване на храносмилателната система, човек мирише на развалени яйца“, коментира лекарят. „Тези, които страдат от заболявания на пикочната система, миришат на амоняк, а тези с чернодробни заболявания миришат на печени ябълки“
Според Неронов специфичната телесна миризма може да се обясни с наличието на определени микроорганизми и работата на кожните жлези.
„Ако патогенът навлезе в тялото, той нарушава баланса на бактериите. В същото време наборът от съединения, отговорни за нормалната телесна миризма, също се променя. Имунната система реагира по определен начин на тези процеси, което се отразява и на това как човек мирише “, обясни гастроентерологът.
Кожата е отделителен орган и при необходимост поема част от бъбречната функция, каза още той.
Болестта може да засегне миризмата не само на болен човек, но и на хората в неговата среда. „Ако живеете със заразен човек, тялото ви също може да излъчва неприятна миризма, характерна за болестта“, заключи лекарят./Zdrave.to

Публикувана на
16 Февруари 2023 година