Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

Растения, подходящи за дом с ниска влажност

Зимата е сезон, в който някои домове страдат от ниска влажност на въздуха, а други пък имат проблем с твърде високата влажност. Оптималните нива са между 45 и 60 %. Но за много растения, подходящата влажност е съвсем различно понятие. Повечето саксийни цветя се радват на влажност дори над 60%, което създава проблеми на цветарите, у чиито домове въздухът е крайно сух. Но има и цветя, които виреят отлично и на 30% влажност.
Сред любителите на сухия въздух са, разбира се, сукулентите и кактусите. Стига да имат достатъчно светлина, липсата на влага не им е проблем. В това число влизат и растения като дървото на живота, което е любимо стайно растения с месестите си тъмно зелени листа и интересно оформени стебла. Алое в саксия е също чудесен начин да озелените дома си и то ще се чувства чудесно дори и влажността да е крайно ниска. Растението "Наниз от перли" е може би едно от най-ефетните сукуленти, което също е много подходящо, ако търсите устойчиви на сух въздух цветя.
Лесно за отглеждане в условия на сух въздух е и паяковото цвете. То е добре познато и е почти невъзможно да го уморите, което го прави идеално и за начинаещи градинари. Важно е да не го преполивате и да му осигурите достатъчно светлина. Сингониум е също свежо зелено растение със сърцевидни шарени листа, което вирее прекрасно на сух въздух.
Ниската влажност на въздуха не пречи и на всички видове палми, така че спокойно може да задомите палма арека, вашингтония, хамедорея, юка, цикас и т.н.
Сухият въздух се понася отлично и от замиокулкас, сансевиера (змийско растение или още индисйки меч) и екзотично изглеждащото восъчното растение, което има много особени на пипани зелени листа, които създават усещането, че сякаш пипате восъчни форми.
А има и едно цъфтяюо растение, което дори може да ви дари с куп цветове в условията на дори много ниска влажност, стига да му осигурите достатъчно светлина и топлина. Става дума за растението каланхое, което има тъмно зелени месести листа и ситни цветове в бяло, розово, червено, жълто.

Публикувана на
05 Март 2023 година