Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Как функционира електронната търговия

Електронната търговия се отнася до търговията със стоки и услуги по интернет.Тя предлага огромен набор от данни, инструменти и ресурси за онлайн потребителите и продавачите, включително мобилно пазаруване и сигурни онлайн транзакции.
По-голямата част от компаниите с онлайн присъствие използват онлайн магазин и/или платформа, за да се справят с изпълнението и логистиката, да провеждат маркетингови кампании и да осъществяват продажби чрез електронна търговия, наред с други неща.
През 2022 г. повече от една пета от всички продажби на дребно, или 5 трилиона долара, ще бъдат генерирани от електронната търговия в световен мащаб. До 2025 г. общите разходи ще надхвърлят 7 трилиона долара на фона на бавния растеж.За да го разберем правилно, нека разгледаме развитието на електронната търговия и нейното въздействие върху корпоративния сектор.
Размер на индустрията за онлайн търговия на дребно
Компаниите за електронна търговия могат да бъдат скромни стартиращи предприятия или огромни конгломерати.Ето четирите най-типични разновидности, с които ще се сблъскате:
Стартиращи фирми
Стартъп е предприятие, което все още е в начален стадий и често се основава от предприемач заосъществяване на иновативен бизнес план.В стартиращите предприятия обикновено работят по-малко от 100 души, но за определянето им често се използва не размерът, а рентабилността.Според колумниста на TechCrunch Алекс Вилхелм една фирма вече не се счита за стартираща, когато реализира годишен приход от 50 млн. долара или се оценява на повече от 500 млн. долара.
Mалък бизнес
Малките предприятия са тези, които продават стоки или услугис emag bg код за отстъпка, печелят по-малко пари от големите мултинационални фирми и наемат по-малко хора. Те могат да бъдат еднолични търговци, партньорства или корпорации.
Според Американската администрация за малък бизнес един малък бизнес може да има до 100 служители и годишни продажби между 1 и 40 млн. долара.
Централен пазар
Малките и средните предприятия, често наричани "компании от средния пазар", обикновено наемат от 101 до 500 души и носят от 10 млн. до 1 млрд. долара годишни приходи.
Предприятия
Големите предприятия често наемат повече от 1000 души и генерират годишни приходи от 1 млрд. долара или повече.
Категория в Електронна търговия
Предприятията често могат да бъдат класифицирани в един от седемте основни модела за електронна търговия:
B2C
B2B
C2C\sD2C\sC2B
B2A\sC2A
Нека разгледаме по-подробно всеки вид електронна търговия:
От потребител към бизнес (B2C)
Електронната търговия B2C е терминът, използван за описание на транзакциите от бизнес към потребител.B2C е един от предпочитаните модели за продажба, когато става въпрос за електронна търговия.Транзакцията за електронна търговия от бизнес към потребител включва закупуване на обувки от търговец на дребно онлайн.
Електронна търговия между предприятия (B2B) (B2B)
За разлика от електронната търговия B2C, B2B се занимава със сделки между предприятия, като например тези между производител и търговец на едро или търговец на дребно.B2B не е насочена към потребителите; тя включва само бизнес взаимодействия.
Клиент-към-клиент (C2C) (C2C)
Една от първите форми на електронна търговия, "от потребител към потребител", включва транзакции на стоки или услуги между клиенти.Това включва споразумения за продажба като тези, които се намират в Amazon или eBay.
Пряка връзка между потребителите (D2C) (D2C)
D2C, по-нов модел на електронна търговия, се отнася до бизнес, който продава продукти директно на потребителите, за разлика от това да го прави чрез търговец на дребно, дистрибутор или търговец на едро.
Компания към потребител (C2B)
Индивидуалните потребители подкопават конвенционалния модел на търговия на дребно, като продават своите продукти или услуги на предприятия.(iStock, онлайн магазин, в който снимките могат да бъдат закупени директно от отделни фотографи, е пример за C2B компания за електронна търговия).
Организация към организация (B2A)
Сделките между онлайн предприятия и правителства се наричат B2A.Само няколко примера са стоки и услуги, свързани с правни документи, социално осигуряване и др.
От клиент към администрация (C2A)
Подобно на B2A, C2A включва частни лица, които продават продукти или услуги на публични институции.Примерите за C2A включват онлайн изготвяне на данъчни декларации и образователни консултации.

Публикувана на
12 Март 2023 година