Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

ЧЕЛЕН ОПИТ: Софиянци купуват кокошки-носачки, гледат ги на терасата

Софиянци масово купуват кокошки-носачки за яйца, предаде БГНЕС. Целта на търсенето на птиците е да се премине към собствено производство на яйца. Преди Великден се очаква ново поскъпване на яйцата, а при собственото производство - в зависимост от фуражите и допълнителните храни, себестойността на едно яйце идва дори под 0.10 лв., казват експерти.
Качеството на домашната продукция обаче няма и нотка на сравнение с това в магазина, казва Биляна Иванова - собственик на малък кокошарник с 10 кокошки-носачки в столично село.
„Купих кокошките още като ярки през ноември миналата година. Живеят в специално изграден за целта кокошарник. Със съпруга ми преценихме, че двете ни деца - на 2 г. и на 5 г., заслужават да отраснат с качествена храна“, казва жената. Четири месеца по-късно кокошките проносили, като средно една кокошка снася по едно яйце на два дни, а понякога - в зависимост от породата, и по-често.
„В момента цената на ярка /млада женска кокошка, която все още не е проносила/, върви между 16 и 25 лв. в зависимост от породата. Най-предпочитани са „Ломан Браун“ заради огромната носливост“, допълва Иванова. Тя отглежда и птици от Костинброд - специално селектирана порода, която се различава с големите си размери на животните и яйцата.
„Храня кокошките с най-обикновена смеска от жито, царевица и слънчоглед. През зимата им купуваме и режем марули, зелето също е много полезно за тях. Чувал от 10 кг. смеска за кокошки, която не съдържа ГМО-култури и трупно брашно, струва 10 лв. А децата вече са свикнали да ги галят и гушкат“, казва стопанката.
Често и кокошките са първи приятели в игрите на двете й деца. "Знам за приятели, които отглеждат кокошки на тераса на последния етаж на блок в нова кооперация в един от елитните столични квартали", обяснява софиянка.

Публикувана на
14 Март 2023 година