Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Пеещите котенца“ с 4 приза

Талантите на пловдивската детска вокална група „Пеещите котенца“ спечелиха четири награди от XI национален конкурс „Път към славата“, който се проведе в София с участието на повече от 1000 деца и младежи от 4 до 30 години.
Сребърни медали получиха „Пеещите котенца“ за изпълненията на детските хитове "Елече за мече" и "Мяу-мяу, котенце" на композитора Невена Кючукова. На вокалната група бе връчена и покана за участие в международния арт конкурс „Magia Italiana“ в Римини, Италия. Формацията излезе на сцената на „Път към славата“ почти изцяло в нов състав. Дебют направиха 5-годишните Азалия, Божидар, Дарина, Ема, Надя, Ралица и шестгодишните Никол, както и близнаците Виктория и Александър.
Шестгодишната чаровна Аделина Христоскова дебютира като индивидуален изпълнител. Тя представи песните „Готвачка“ и „Катеричка“.
За втори път в конкурс самостоятелно излезе на сцената и 7-годишната солистка Дарина Танева,която изпълни „Празник в гората“ и „Лято на море“. Авторитетното жури присъди две трети места за Аделина и Дарина в първа възрастова група, където се съревноваваха близо 100 деца от цялата страна. Слънчевата Ади спечели и приза „Любимка на публиката“.
„Между 4 до 13 години бе най-големият интерес, с повече от 700 участници. В тази възраст децата обичат да се изявяват, като нашата идея е да продължат да обичат изкуството“, каза организаторът на арт форума Снежана Полихронова-Кърнолски.
„Щастливи сме, че за първи път участвахме в конкурса „Път към славата“ и сме благодарни за отличията, които ни присъди журито. Ще се радваме да представим България успешно и в чужбина. Благодаря на родителите за доверието и че всеотдайно подкрепят таланта на своите деца“, сподели ръководителят на ДВГ „Пеещите котенца“ Невена Кючукова.
Успешно бе представянето в конкурса и за възпитаниците на порасналото „Пеещо котенце“ Стефани Илиева, която вече 4 години работи като вокален педагог в Центъра за музикални изкуства в София. Нейните ученици Тея Недялкова, Йоана Димитрова и Сияна Петкова получиха сребърни и бронзови медали, а Славея Андонова спечели приза за най-въздействащ глас в трета възрастова група. Тази година Стефани Илиева е номинирана в пет категории (за дебют, за песен, за текст, за изпълнителка и за видеоклип) за наградите на БГ Радио за песента й „Дзен“.
Блестящо бе участието в конкурса и за възпитаниците на вокалния педагог Ирена Велева, която близо 20 години работи с млади таланти в Пловдив.
С първи места бяха отличени 7-годишната Анабел Манчева и 6-годишната Кристин Делижова, а Елеонора Панова получи сребърен медал. В трета възрастова група Виктория Каменчева и Иван Назлъмов спечелиха доверието на авторитетното жури. Със златен медал бяха удостоени и вокалистите от „Мюзик Арт Вижън“, които се съревноваваха в 4-та възрастова група.
Конкурсът „Път към славата“ премина при изключителна конкуренция с участието на над 1000 изпълнители, танцьори, артисти от цялата страна. В него се включиха възпитаници на музикални школи и читалища от повече от 50 населени места.

Публикувана на
17 Март 2023 година