Новина от категория България
Архив на публикациите

Откриха картина за 50 млн. евро в България

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол. Това съобщи БНР, позовавайки се на информация от свои източници. По оценка на експерти цената на подобна картина може да достигне до милиони евро.
Операцията, в която участва и Главната дирекция за борба с организираната престъпност, е проведена на територията на София, Атина и на остров Крит. Тя е насочена срещу трафика на културни ценности и е имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група.
В рамките на акцията е намерена и картината в чиито долен десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник.До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин.
Намерената картина е била предадена на специалисти от Националната художествена галерия. Експертизата е установила, че става дума за оригинална некаталогизирана творба на световноизвестният художник Джаксън Полък от 1949 година.
Според експерти цената ѝ в аукционна къща би могла да достигне до 50 милиона евро.
При паралелни действия извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина са иззети общо пет други картини на известни автори.

Публикувана на
21 Март 2023 година