Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Мостът на Адата светна

Мостът на Адата грейна за пръв от години, след като снощи започнаха 72-часовите проби на изграденото само за около месец ново осветление.
„Успяхме да решим много сериозен проблем, свързан с безопасността на преминаващите хора и автомобили по моста. Там цареше сумрак. Работеше едва една трета от осветлението. Стълбовете и кабелите бяха толкова амортизирани, че не подлежаха на ремонт. Новото осветление отговаря на всички съвременни изисквания с гаранция за високото качество на всички вложени материали, а и е пет пъти по-икономично от предишното“, коментира заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов.
Монтирани са 58 нови 12-метрови електрически стълба. Те са изработени от композитни материали, а гаранцията им е 40 години. Положени са и нови захранващи кабели. Над 10 години пък е гаранцията на новите 58 LED осветителни тела, които пестят много ток в сравнение със старите 250 вата натриеви лампи.Новото осветление ще бъде въведено в системата за енергиен мениджмънт, при която ежеминутно се следят всички електрически величини.
Чонов напомни, че само през миналата година над 2200 стари осветителни тела по пловдивските улицибяха подменени с нови LED лампи, което спести на общината близо 1 млн. лв. от сметките за ток. След моста на Адатаизграждане на ново осветление предстои в район „Северен“, а при наличие на достатъчно средства или подходящи проекти – и в други райони.

Публикувана на
22 Март 2023 година