Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Чак в САЩ впечатлени от съдебния тормоз над бг медии и журналисти, и „Пловдивмедия“ потърпевша

Има ли свобода на словото в България? Пореден международен доклад, този път на „Амнести интернешънъл“ отчита влошена информационна среда в страната. Подобна оценка направи само преди няколко дни и Държавния департамент на САЩ в годишния си анализ за развитието на демокрацията по света.
Положението със свободата на медиите в България продължава да се влошава, а журналисти стават обект на заплахи, сплашване и съдебен произвол, казва международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" в годишния си доклад за състоянието на правата на човека по света през 2022/23 г. Докладът е особено критичен що се отнася до свободата на словото. В него дословно е записано „големите медии продължават да бъдат контролирани от политици и олигарси, което допълнително подкопава редакционната свобода и ограничава достъпа до информация“.
„Проучване на Асоциацията на европейските журналисти показва, че един на всеки двама журналисти в България е ставал обект на неправомерен натиск, а един на всеки 10 - е бил заплашван със съдебни дела срещу него. Това е оказало смразяващ ефект върху отразяването на новините и е довело до увеличение на самоцензурата. Журналисти и защитници на човешките права, живеещи извън столицата София са особено уязвими към заплашване“, пише още в доклада.
В списъка, който със сигурност разполагат в Държавния департамент, е и „ПловдивМедия“. Повече от година електронният всекидневник беше подложен на съдебно пресладване от бивш кандидат за кмет на Пловдив. Претенциите му бяха, че заради наши публикации докато е агитирал пловдинчани, че е най-удачният вариант за техен градоначалник, така сме уронили престижа му, че не е успял на изборите. А като вследствие е получил опасност за здравето си. Представи документ от италиански лекар, че му се появила ортикария. От превода на диагнозата, обаче, се разбира, че страданието му е предизвикано от…консумация на риба. На всички инстанции медията ни спечели делата.
В момента копи фейс срещу свободата на словото спрямо „ПловдивМедия“ е делото, което вече започна с иск за 25 000 лева. Заведено е от бившия депутат и общински лидер на партията на Слави Трифонов в Асеновград Васил Апостолов. Той е и секретар на игумена на Бачковския манастир. Жалва се, че заради медията ни здравословното му състояние се е влошило – повишил му се е холестеролът. Причината за публикациите ни срещу тази обществена в момента личност, претентираща, че е представител на промяната в политиката е, официална жалба в прокуратурата на служителка на паркинг под манастира срещу въпросния нов политики и манастирски служител. От нея става ясно, че той е предлагал на семейната жена да я заведе в съседно бунгало, където й казал какво ще се случи – нямало да обсъждат религиозни теми, разбира се.

Публикувана на
29 Март 2023 година