Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Каква България иска ген. Стефан Янев!?

- Ген. Янев, ще има ли правителство след изборите на 2 април? Отново се очертава сложна конфигурацията в следващия парламент. Как може да се преодолее рискът България да продължи да е в тази спирала от избори?
- Няма да е лесно съставянето на ново правителство. Ще са нужни компромиси и много дипломация. Да си припомним, че политиката е изкуство на възможното, както често цитират приписваната на Ото фон Бисмарк мисъл. Нека да чуем гласа на хората на 2-ри април и ще работим това възможно да се случи.
И в тази кампания ние, от партия “Български възход” не поставихме червени линии по отношение на партиите. Нашите червени линии се определят единствено от националните интереси. А съставянето на правителство е един от тях. На страната ни са нужни стабилно правителство и работещ парламент, за да ни преведат през серията от кризи, пред които сме изправени. За да се преодолее рискът България да продължи да бъде в спирала от избори, трябва политиците да проявят по-голяма коалиционна култура, да намалят егото си и да седнат на масата за преговори, обединени от националния интерес. Трябват диалог, взаимодействие и широко съгласие -това е работещата формула. Ние от “Български възход” още в 48-то Народно събрание заговорихме за диалог и взаимодействие и за работа в интерес на българското общество. Вече виждаме, че и останалите партии сега заговориха за това.
- Коя е темата, около която трябва да се обединят партиите?
- Темата, която трябва да ни обединява е темата за развитие на България. Езикът на разума и на диалога за националните приоритети е този, който ще бъде предпоставката за намиране на решения в политическата криза, а решението се нарича работещ парламент с работещо правителство. Това, на което ние държим е коалиционно споразумение, за да има яснота кой носи отговорност. Чрез едно такова споразумение ние заставаме честно пред българските граждани и предлагаме прозрачно управление.
- В каква коалиция бихте участвали вие?
- Не на всяка цена с всички. Коалиционното споразумение трябва да бъде формулирано на принципна основа. От първия ден трябва да е ясен начинът по който носи отговорност всяка една политическа сила, участник в споразумението, както и начинът на взаимодействие между изпълнителната и законодателната власт. Когато са ясни ангажиментите и отговорностите, тогава ще има яснота и прозрачност в работата на правителствената институция.
Ние, като отговорни политици, трябва да сме наясно, че решаването на всички важни за обществото ни проблеми, ще започне с преодоляването на политическата криза.
- Защо да ви повярват избирателите?
- Защото съм наясно, че пред нас стои един много сериозен проблем за решаване. И това е въпроса с доверието, който лично аз искам поне да започна да решавам. Казвам да започна, защото знам, че доверие се печели трудно, но за сметка на това се губи за един миг. Българите се чувстват мамени. Политиците ги търсят, само когато се борят за техния глас. Те имат право да се съмняват в политиците, да не им вярват, да се чувстват предадени. Искам лично аз да направя така, че да ми повярват, че няма да ги подведа, защото никога никого не съм предавал. Преди политик съм човек! Говоря за доверието на всички нива.
Нашият призив е: Гласувайте с разум за България, защото “Български възход” ще защитава интересите на българското общество.
- Какви мерки за преодоляване на инфлацията предлага “Български възход”?
- Безспорно темата с високите цени, особено на хранителните стоки, е най-чувствителна. При срещите ни с хората това е първият въпрос, който поставят.
Необходими са целенасочени действия в посока законодателство, касаещо регулаторните функции на държавата за овладяване на инфлацията и факторите, които я пораждат, без да се излиза от рамката на пазарната икономика. Трябва да направим така, че като потребители да сме убедени, че в крайните цени няма сговор, няма потенциални картели или друг вид обединения, които действат в ущърб на потребителите.
Бързи мерки за подпомагане на малкия и средния бизнес и в частност подпомагане на българското земеделие, така че по-скоро на пазара да видим качествена българска продукция.
И не на последно място - нужни са инвестиции за развитие на икономиката. Тя е ключът за справяне с инфлацията.
- С какво конкретно ще започнете вие в следващото Народно събрание?
- С конкретни решения и законодателни инициативи, които касаят ежедневието на българските граждани. В посока на икономическо развитие и развитие в социалните сфери - здравеопазване, образование. Например, здравеопазването да бъде фокусирано върху пациента, образованието да бъде фокусирано върху ученика, а не върху делегираните бюджети. Подпомагане, включително с инструментите на Българската банка за развитие, която е създадена с тази цел - да подкрепя малкия и средния бизнес. Банката следва да си влезе в ролята, така че българските производители на плодове и на зеленчуци да имат възможността и свободата да ползват тези инструменти и помощта на държавата. В това отношение сме готови да инициираме и да работим и за такъв регулаторен механизъм, какъвто вече има в някои европейски държави. Той предвижда в хранителната верига приоритетно да се предлагат плодове и зеленчуци, произведени на не повече от 100 километра от мястото, където се продават. Казвам 100 километра условно. Тази регулация може да се направи на базата на карта на българското земеделие, която показва какви възможности има в момента.
- Връщам ви на темата за войната в Украйна. Каква ще бъде вашата позиция в 49-ия парламент?
- Говорейки за войната в Украйна, ние трябва да изхождаме преди всичко от интересът на България. Очевидно е че, никой не иска да има пряко участие на България във военния конфликт. Въпроса за подпомагането на Украйна, е бил разискван в предишното Народно събрание, прието е решение, което е отворено и може да продължи да се изпълнява. Не виждам защо отново трябва да правим дебат по тази тема, при условие, че, България относително малко може да влияе в тези геополитически процеси. напоследък ние като общество твърде много дискутираме световните, геополитически теми, а забравяме нашите проблеми - тези които вълнуват българските граждани, които касаят тяхното ежедневие.
- Каква България иска Стефан Янев?
- Искам сигурна, спокойна и благоденстваща България. Искам държава, която се управлява с разум. Възходът на България трябва да се случи. Дължим го на децата и на внуците си. Пътят няма да е нито лесен, нито кратък, но трябва да имаме сили и кураж да го извървим. Оптимист съм, че това ще се случи и повод за оптимизма ми са стотиците срещи, които проведох по време на кампанията. Хората, с които разговарях, искат да се случи възхода на България. Те са готови да работят за това, имат идеи, споделят предложения. За успеха е нужно единство и обединение.

Публикувана на
30 Март 2023 година