Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Българите са копелета!“, млад северномакедонец заплашва с атентат бг премиера

Млад мъж от Гевгелия, който симпатизира на Русия, е авторът на заплахите срещу служебния премиер Гълъб Донев.
Независимо, че е учил в западни университети, неосъщественият атентатор е русофил по душа. За него е известно още, че споделя идеологията на партия "Левица" на Димитър Апасиев, която също е проруска. Името му умишлено не се споменава, за да не се пречи на разследващите органи да стигнат до него.

Снощи чрез Телеграм служебният премиер Гълъб Донев бе подложен на атаки от македонски националист:
"Подготвяме покушение срещу българския министър-председател! България трябва да отговаря за помощта си за Украйна", гласи съобщение от Северна Македония, разпространено в Телеграм в групата "Велик македонски националистически съюз".
"България трябва да отговори за окупацията на нашите земи. Върнете Пиринска Македония, признайте Крим и Донбас за руски", се призовава още в заплахата.
"Българите са копелета! Ще разстрелям всички в училищата ви и ще разчленя труповете на децата ви там!
А вие сте министър-председател и вашето правителство ще бъде наказано!
Българските копелета ще бъдат на колене пред нас и руснаците!", се казва в съобщението в канала Great Macedonian Nationalist Union.
Бомбени заплахи от същия автор бяха изпратени и в няколко училища в страната. Сред тях са школа в Бургас и Стара Загора. В писмата се предупреждава, че всички училища ще бъдат взривени "с бутанови бомби" и всички деца ще умрат. Авторите на заплахата се представят като "организация на македонски националисти", недоволни от политиката на България.
"Бомбените заплахи в училищата в страната идват от Руско-сръбския център в Ниш. Тяхната цел е да всяват страх. Всички сигнали са фалшиви. Повече от година такива сигнали се сипят по имейлите на македонските училища". Това обясни пред Lupa.bg председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов. лупа

Публикувана на
30 Март 2023 година