Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Георги Търновалийски с истината за Корнелия и Гергов и защо е с ген. Янев

Известният пловдивски финансист Георги Търновалийски е в листата за Пловдив на партия „Български възход“, от гражданската квота. Той е под номер 2, след водача ген. Стефан Янев.

Катя КАЗАКОВА

- Г-н Търновалийски, очертава се в новото Народно събрание да влязат орел, рак и щука. Кои от тях ще е партия „Български възход“, чийто кандидат сте Вие?
- Партия „Български възход” ще бъде мостът между политическите формации, за да защитим българския национален интерес. Вече сме на пети избори, някои си позволяват да говорят, че ще има и нови шести парламентарни избори. Това трябва да се прекрати. Трябва повече разум в политиката. Трябва диалог, трябва консенсус. Трябва да се намерят допирните точки, а не постоянно да се дълбаят червени и тежки разделителни линии между политическите формации. Да, зад всяка политическа формация стоят нейните избиратели, нейните симпатизанти. И тя е направила своите обещания. Но в крайна сметка в политиката трябва да се правят и компромиси. Да се търсят разумните компромиси. Имаме нужда от това. България се нуждае от правителство. А за да стане това трябва разум. Ако искаме да защитим българския национален интерес ще трябва да загърбим тясно партийните интереси, партийния егоизъм, да променим риториката, която е много крайна в едно противопоставяне . И да дадем на България едно разумно управление, защото в тези кризи, в които сме попаднали – и политически, и икономически и здравни, криза в сигурността, за да може да бъдат решени трябва силно редовно правителство.
- Вие бяхте депутат от БСП, имахте гарантирана успешна кариера под крилото на Корнелия Нинова. Защо я напуснахте? Не понесохте ли лични загуби?
- Да, в личен план съм понесъл загуби още от момента, в който съм започнал да се занимавам с политика. Защото аз, когато влязох в политиката, бях вече изграден експерт. Имах достатъчно поле, в което да се развивам. Но поех по този път, не съжалявам, разбира се. Въпреки
че бях 7 години в парламента, сегашното ръководство на БСП не ме оцени. Не пожела да използва моите възможности и експертизи, които съм натрупал. Оставаше да продължа агонията си с членството си в тази партия, за да наблюдавам как една 130-годишна партия е съсипвана и унищожавана от ръководството си.През последните години то направи всичко възможно да принизи партията до второразрядна политическа сила.
- Каква е истината за Георги Гергов? Защо точно той стана най-големият враг на Корнелия Нинова? Каква е причината видни пловдивски социалисти да предпочитат да застанат на неговата страна в конфликта му с Корнелия Нинова?
- Този въпрос повече касае г-н Гергов и трябва да го зададете на него. Аз мога да кажа моята гледна точка. Мога да кажа, че с Георги Гергов сме приятели от почти 30 години. Той е успешен бизнесмен. Да, през годините в обществото се е натрупал един неразбираем за мен негативизъм към него. Гергов е от малкото бизнесмени, който каквото и да прави, го прави с лицето си. Зад бизнеса му не стоят офшорки, няма подставени лица. Винаги стои с лицето си. Той е направил и много за Пловдив, и за много хора. Но това не се оценя достатъчно. Но този натрупан негативизъм е в сред малка част от обществото. И той е повече в бизнеса, който му е конкурентен, а и знаете в тези среди какви са отношенията. Що се касе за БСП, самият факт, че хората в БСП Пловдив вярват на Георги Гергов, заради качествата му и заради всичко това, което е направил през годините. Защото, освен бизнесмен, той беше и успешен политик - председател на Градския съвет на БСП, областен лидер, член на Изпълнителното бюро на БСП. Защо Корнелия Нинова така постъпи с него, тя да отговори. Но тя постъпи така не само с Георги Гергов. Унищожи всичко читаво, което имаше в партията. Тя имаше същото отношение и към една личност като Сергей Станишев. В крайна сметка той е най-успешният български политик - председател на партията на европейските социалисти. Ние нямаме друга фигура с такава политическа позиция в Европа. Мога да дам още много такива примери с лица на БСП, които бяха изключени, изгонени, извергнати, потиснати от сегашното ръководство. И след последния конгрес, на който станахме свидетели и на груба манипулация, потъпкване на устава, на идеалите на БСП, на голяма част от хората нищо друго не им остана освен да напуснат партията. И в Пловдив напуснаха, и във Видин напусна цялата организация, във Варна има отлив, в Монтана има отлив. В Перник кметът заедно с организацията напусна. Хората си тръгват с болка, защото те са социалисти от години, те са работели с за тази партия, за тези идеи. Но не могат да отъждествяват БСП с Корнелия Нинова. Тя просто приватизира БСП и нейната цел е да я унищожи.
- Вие не губите ли от това, че Ви смятат за човек на Гергов?
- Не, не губя. Никога не се отказвам от приятелите си. Аз съм му помагал като експерт, той ми е помагал като човек с много опит. Държа на приятелството си с Георги Гергов и по никакъв начин не смятам, че губя от това. Напротив. Ние си помагаме с всички, с които сме били в БСП. Това са и млади хора, на които той е дал възможност и път да се развиват в политиката. Хората в БСП имаха самочувствие, защото обичат да вървят след силните личности и след победителите. Сега в момента просто не мога да приема , че БСП в Пловдив може да бъде водена от човек, който с гордост казва, че е Иван Петков- Бебето.
- Защо припознахте точно ген. Стефан Янев?
- Стефан Янев отправи покана към мен като експерт да помагам на партия „Български възход”. Припознавам него и партията му, защото идеите им са много близки до моите разбирания за правенето на политика, която да ни изведе от тази спирала от кризи. България има нужда от разум в политиката. Има нужда от консенсус . Има нужда от диалог. Ако продължаваме да чертаем дълбоки разделителни линии, това ще бъде пагубно за държавата и ще се отрази пагубно на всеки един от нас като българи.
- Ще се чува ли гласът на „Български възход“ в новия парламент?
- Да. Ще се чува определено. Аз смятам, че позициите, които заема партията и досега, и приоритетите, които си е поставила. Да, партията иска разбирателство, но не на всяка цена. Трябва да има компромиси, но не на всяка цена. И ако всички бъдем водени от българския национален интерес, но основното трябва да бъде България, тя трябва да стои в центъра на всичко, интересите на българските граждани и след това да се съобразяваме с предпочитанията си дали наляво или надясно. Дали на изток или на запад.
- Защо е важно всеки гласоподавател да отиде пред урните на 2 април?
- Задължително трябва всеки да отиде и да упражни правото си на глас. Защото , ако не го направи, ще продължават партиите на статуквото и новите скалъпени предизборно коалиции да печелят изборите. Ако не гласуваме, нямаме право да критикуваме и да изискваме. Но важно е да се гласува с разум и с мисъл за България.

Публикувана на
30 Март 2023 година