Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Пред Трета Световна война сме, предупреждава Орбан

Заплахата от нова световна война е съвсем реална и това не е преувеличение. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в предаването на радио "Кошут". В Европейския съюз продължават да се водят разговори за изпращане на войски в Украйна и това крие риск от пряк сблъсък с Русия, каза той.
Премиерът заяви, че Западът изпраща все по-мощни оръжейни системи в Украйна, за да продължи военните действия срещу Русия, и затова третата световна война вече не е "някакво литературно преувеличение". "Сега това е реална опасност", подчерта Орбан.
Той отбеляза, че "европейските лидери вече тихо разговарят за това дали страните от Европейския съюз биха могли да изпратят в Украйна някакви мироопазващи войски". "Това би било преминаване на червена линия", предупреди унгарският премиер.
Орбан, който е обвиняван, че не се отказва от приятелските отношения с Москва, напомни, че преди година европейските страни са обсъждали дали изобщо да бъдат изпращани смъртоносни оръжия в Украйна. Сега властите в Киев получиха първите пратки танкове "Леопард", а много по-рано и далекобойни ракетни системи. В момента вече се говори и за получаване на изтребители. Орбан, който е обвиняван, че държи да запази приятелските си отношения с Москва, отбеляза, че във всички подобни обсъждания, Унгария е казвала „не“.
На 20 март полският посланик във Франция Ян Емерик Рошчишевски заяви, че ако Украйна загуби войната, Полша няма да има друг избор, освен да влезе в конфликта с Русия.
"Или Украйна днес ще защити своята независимост, или ако тя не успее, ние ще бъдем принудени да се включим в този конфликт, защото нашите ценности, които са основа на нашата цивилизация, са под заплаха, така че няма да имаме избор", заяви посланик Рошчишевски в ефира на френската телевизия Ел Се И.
По-късно от дипломатическата мисия на Варшава в Париж публикуваха своя позиция, в която се заявява, че думите му са изтълкувани погрешно и са извадени от контекста. /блиц

Публикувана на
31 Март 2023 година