Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Циркът започна

Всички изборни секции в Пловдив са отворили врати. Проблеми при старта на изборния ден е имало с четири машини – три в „Централен” и една в „Южен”. Устройствата не са се включили още при тестването им вчера и затова се е наложило да се премине на хартиена бюлетина.Това съобщи председателят на РИК 16 Калоян Сухоруков.
“Имаме сигнали, че в пет РИК-а има машини, които са изкарвали празни бюлетини или много къси бюлетини, които не са показвали вота на избирателя”, заяви пред bTV говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.
“На две или три места са допуснати избирателите да гласуват втори път. На други мне са допуснати да гласуват повторно, като от ЦИК ще се събере на заседание и ще дадем указания”, добави тя.
Коментира и параваните в секциите: “Преди няколко дни стана ясно, че ще се използват старите кабини за гласуване като се махнат перденцата към тях. Отговорността за осигуряване материално е на Министерски съвет. Защо се използват кабините, а не паравани, могат да кажат от администрацията на Министерския съвет”.
Няма информация за неоткрити секции с началото на изборния ден. Това заяви пред БНТ Камелия Нейкова, председател на ЦИК.
16 машини във вчерашния ден при тестово пускане не са стартирали в Бургас, София, Стара Загора. Причините са технически. ЦИК е дала указания в тези секции да се гласува само с хартиени бюлетини, за да започне нормално изборният ден.
Вчера е имало множество сигнали за нарушения в социалните мрежи, каза още Камелия Нейкова. Тя обаче допълни, че социалните мрежи не са обект на проверки от ЦИК.
Проблеми с машините за гласуване има в някои от избирателните секции в София, съобщиха за БТА от Районните избирателни комисии (РИК).
В 24-та РИК в столицата не работят машини в седем секции, което е установено още вчера. Гласуването там ще продължи с хартиена бюлетина. Нови машини няма да бъдат доставяни.
Четири машини в Септември са дали фира. Софтуерът им не е проработил, както и смарт картите, предаде bTV.
Изборният ден в една от секциите в Бургас не може да започне заради проблем с машина. Устройството не отчита една от флашките, предаде NOVA.„Имаме затруднение при стартирането на машината. Изписва необичайно съобщение. Ще пробваме отново и ако не се получи ще получим съдействие от страна на фирмата-представител”, обясни председателят на 163-а секция в града.
Информация за проблеми с машините за гласуване постъпват от секционни комисии в различни общини в област Смолян, според председателя на РИК – Смолян Росица Чакърова. В секция №2 в Чепеларе е преустановено гласуването с машина и вотът е продължил само с хартиени бюлетини, след решение на РИК. Сигналите за проблемите с машини засега са от 5 секции, като се отнасят за случаи на неразпечатване на бюлетина или в разпечатаната не е отразен вотът, а има произволни букви. При други оплаквания се касае за отпечатване на нагъната или разкъсана бюлетина.
Предвидени за гласуване с машини са 133 секции, но по-късно днес ще стане ясно в колко от тях ще продължи дигиталният вот.
Първи сигнал за нарушение на Изборния кодекс постъпи в РИК-17, той дойде от Асеновград и се оказал основателен. Оплакването е, че пред ОУ „Никола Вапцаров“, в което се намират избирателни секции, на трафопост са поставени агитационни материали на кандидат за народен представител в нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс. Към сигнала е приложен и снимков материал.
Разпоредбата на чл.184 от ИК Забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването.
При проверка сигналът се е оказал основателен. На председателя на СИК 170100054 – Валентина Качорова е разпоредено да премахне неправомерно поставените агитационни материали пред ОУ „Никола Вапцаров“ – Асеновград.
Днес в България стартира и поредният извънреден етап от състезанието "Рали България".
Надпреварата по традиция е зрелищна, емоционална и оспорвана от старта до финала.
Ще излъчваме в реално време междинните резултати.
Вижте временното класиране на основните 8 участници в днешното състезание "Рали България" при средна скорост на движение 6,4 км.
Джипът от Банкя - 29,9
Смартът от Харвард - 24,4
Автобусът на движението - 14
Патриотичният Форд - 9,6
Червената Лада - 13,7
Хамърът на Дългия - 1,8
Танкът на Генерала - 2,8
Новият ляв Москвич - 1,9
/Резултатът от ралито няма общо с изборите/
Избирателната активност в към 11 часа в Пловдив-град – 6,16%, Пловдив-област към - 7,61%.
16 МИР
Избирателната активност в 16 МИР към този час е 6,16%. Гласували са 18 609 от общо 302 226 избиратели. Най-висока е избирателната активност в район „Централен“ – 7,25%, следван от район „Западен“ – 6,76%, а най-ниска е в район „Източен“ – 4,30%.
За сравнение на изборите на 2 октомври към този час процентът на гласувалите е бил - 6,26%
17 МИР
Избирателната активност в 17 МИР към този час е 7,61%. От общо 290 415 гласоподаватели, своя вот към 11 часа са дали 22 115 души.
Най-висок е процентът на гласувалите в Община Брезово - 13,39%, следвана от Община Хисаря - 10,45%, а най-нисък е в Община Раковски - 4,65%.
За сравнение на изборите на 2 октомври към този час процентът на гласувалите е бил - 8,09%.

Публикувана на
02 Април 2023 година