Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Камъните лекуват

Някои усещат прилив на сила, когато носят пръстен с кехлибар, а други – с лазурит. Защо се случва това? Могат ли скъпоценните камъни наистина да повлияят на живота ни?

Много от нас имат „своя“ камък, който подобрява благосъстоянието и помага да се настроите на късмет. Ако забравите да го сложите, ще се чувствате не на място си през целия ден. Каква е причината? Какво е това – мистика или самохипноза? Нито едното, нито другото, а обективна реалност, истината на живота.
Клетките си „говорят”
Лечебното действие на скъпоценните кристали е известно от древността. Учените са ги проверявали стотици пъти експериментално и са стигнали до извода, че тук няма нищо мистериозно. В крайна сметка, какво е живият организъм от гледна точка на физиката? Сноп от различни лъчения – ултразвукови, топлинни (инфрачервени), електромагнитни, лептонни... Те излъчват своите хромозоми, съдържащи се в ядрата на клетките. Защо? За да могат клетките да комуникират помежду си, да поддържат връзка със своите съседи. Благодарение на тази „морзова азбука” тялото работи като хармонична система, а не като аморфна биомаса.
Всяко заболяване започва с дисбаланс на вътрешното излъчване, което води до несъответствие в работата на органите, тъканите и клетките. А камъните спомагат за стабилизирането на тези процеси. Те, всъщност, изравняват и хармонизират нашата психика и енергия.
Литотерапията като наука
Излъчването на камъка може да бъде съобразено с целия организъм или с конкретен орган: затова изумрудът действа благоприятно на нервната система, нефритът – на бъбреците, а коралът – на белите дробове. Има дори цяла доктрина за лечение с камъни – литотерапия, която се използва широко в различни страни.
А и вие самите, вероятно, от време на време прибягвате до литотерапия, без да го осъзнавате. Как избрахте за рождения си ден от многото обеци именно тези с аметист, например? Ръката ви сама се протегна към тях, но защо? Защото, може би, сте имали мигрена или болка в тила поради факта, че налягането ви е скочило, а този камък облекчава главоболието. Тялото знае безпогрешно какво го кара да се чувства добре и ни го подсказва. Интуиция!
Как да носим скъпоценните камъни?
За да се чувствате добре, трябва не само да изберете правилното бижу, но и да го носите правилно: пръстен на десния пръст или гривна на китката.
• Пръстен с хиацинт, топаз, аквамарин, тюркоаз или малахит, носен на безименния пръст, подобрява функцията на панкреаса, черния дроб и жлъчния мехур. На безименния пръст има точки, свързани с тези органи, и горните камъни ги лекуват.
• Пръстен на малкия пръст със сапфир, рубин, гранат, шпинел или изумруд ще помогне, ако сърцето ви боли от безпокойство, пробожда ви и бие учестено.
• Карнеолът, нефритът или котешкото око на показалеца ще облекчат не само психическата, но и мускулната болка, ако сте прекалили с работата на вилата, например.
• Гривна за китката от бял нефрит или лазурит помага за отпускане на мускулите, които са притиснати поради нервно напрежение.
• Пръстен с аквамарин, ахат или раиран оникс на показалеца облекчава умората и раздразнението.
• Висулка от лунен камък, кехлибар или перлена огърлица на нивото на гърдите облекчава бронхит и астма.
• Чифт верижки с лунен камък на глезените активизира кръвообращението във вените на краката.
Милена ВАСИЛЕВА

Публикувана на
08 Април 2023 година