Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Шест научно доказани ползи от яденето на краставици

Заради освежаващия си вкус и високото съдържание на органични киселини, краставицата е една от най-популярните храни, отглеждани във всички части на света.Но има и научно подкрепени причини, поради които яденето на краставици може да ви помогне да подобрите здравето си.
Някои от тях може дори да не знаете, а някои може да ви изненадат.
Яденето на краставици поддържа здравето на костите:
Краставиците са питателен и нискокалоричен плод. Един от витамините, с които са заредени краставиците, е витамин К, който помага за изграждането и укрепването на здрави кости, показват изследванията. В една краставица има около 50 микрограма витамин К. Това може да не изглежда много, но всъщност е малко над 40% от дневна доза витамин К, която трябва да приемате.
Те могат да ви помогнат да запазите дъха си свеж:
„Краставиците могат да помогнат при лошия дъх със съдържанието на вода, фибри и фотохимикали“, казва Джона Бурдеос. „Те са съставени от над 95% вода, което ги прави хидратираща храна. Сухотата в устата е често срещана причина за лош дъх. А слюнката помага за измиването на бактериите в устата. Когато сте дехидратирани, устата ви произвежда по-малко слюнка, което може да доведе до лош дъх.
Яденето на краставици „може да помогне за хидратиране на устата, да увеличи производството на слюнка и да помогне за изхвърлянето на бактериите. Краставиците съдържат фитохимикали, като полифеноли и флавоноиди, които имат антиоксидантни свойства.
„Тези съединения помагат за намаляване на броя на бактериите в устата, които могат да причинят лош дъх“, обяснява още Бурдеос.
Краставиците могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане:
Проучване от 2017 г. установи намаляване на кръвното налягане след пиене на сок от краставица. Въпреки че размерът на извадката беше малък - само 20 участници на възраст 60 или повече години с високо кръвно налягане - констатациите бяха много добри за краставиците.
Участниците пиели по една краставица, смесена с вода два пъти на ден в продължение на седем дни. Проучването показва "значителен ефект" на сока от краставици върху понижаването на кръвното налягане във възрастовата група.
Въпреки че традиционно краставиците не се включват в смутитата, това може да е причината днес да си направите сок от краставици.
Те могат да помогнат за предотвратяване на диабет:
когато се опитвате да избегнете диабет, най-добре е да започнете да коригирате диетата си - избягвайте силно преработените въглехидрати, пропуснете сладките напитки и ограничете червеното месо. Това са част от съветите на Harvard Health.
Наред с това, също е важно да започнете да ядете повече храни с нисък гликемичен индекс (GI). GI е число, определящо различни видове храни, вариращо от нула до 100. Колкото по-висок е гликемичният индекс на дадена храна, толкова по-високо ще се повиши кръвната захар на човек, след като я изяде.
Краставиците имат гликемичен индекс 15, което ги прави храна, подходяща за диабетици и хора в преддиабетно състояние. Яденето на храни с нисък ГИ може да помогне за намаляване на инсулиновата резистентност, което от своя страна помага за намаляване на риска от диабет тип 2.
Те ви поддържат хидратирани:
Всичко, от което се нуждаете, за да сте по-хидратирани, е да похапвате резенчета краставица. Според проучване на населението във Франция и Великобритания, публикувано от Nutrients, краставиците се състоят от повече от 95% вода – което означава, че освен хрупкава закуска, получавате и хидратация в процеса на ядене на краставици.
„Те могат да помогнат с общия ви дневен прием на течности и да поддържат тялото ви да се чувства хидратирано и да функционира оптимално“, казва регистрираният диетолог и клиницист по хранене Кристин Гилеспи.
Яденето на краставици може да ви помогне да отслабнете:
Има много начини, по които хората, които искат да отслабнат, когато става въпрос за коригиране на диетата си.
Една от стъпките, които трябва да предприемете, е да добавите краставици, не само защото се комбинират добре с различни ястия, но и защото са здравословна храна, която помага при отслабване.
В една чаша краставици има само 16 калории, което означава, че храната има ниска енергийна стпк. Според проучване на хранителните вещества, фокусирано върху енергийната плътност на храните, има връзка между консумацията на храни с по-ниска енергийна плътност и загубата на тегло.
Освен това, поради високото съдържание на вода, краставиците са изключително засищащи и в същото време нискокалорични, което ги прави отлична закуска за всеки, който иска да отслабне. Особено ако ги съчетаете с хумус или гуакамоле!/zdrave.to

Публикувана на
08 Май 2023 година