Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Момче от сой

Стою Стоев, който оглави парламентарната правна комисия едва на 30 години, далеч не е най-младият политик, заемащ висока позиция, без да има опит и стаж, нито пък подготовка или солидно образование.
След като завършил право и преди да стане депутат, Стоев се подвизавал само като младши адвокат. Затова пък е бил народен представител от Пловдив – област в 3 парламента. Лично Кирил Петков му дал висока оценка, хвалейки го, че работи по 15 часа на ден. Хвали го и Лена Бориславова.
И макар да няма кой знае какъв професионален опит, се оказва, че баща му далеч не е случаен – той е мастит юрист от времето на приватизацията. Теодор Стоев е бил шеф на надзора в Агенцията по приватизация. Запомнен е като протеже на шефа на агенцията по онова време – скандалния Захари Желязков, въпреки че е излъчен от царската партия за шеф на надзора. Преди да се издигне до тази позиция Стоев-старши работи в адвокатската кантора на жената на Захари Желязков.
Той консултирал френската компания „Мекамиди“, която през 200 г. купува от Агенцията по приватизация водната каскада „Пиринска Бистрица“ с вецовете „Пирин“ и „Спаначево“. По онова време френската компания движи бизнеса си заедно с „Литекс“ на Гриша Ганчев.
Покровителят на Теодор Стоев – Захари Желязков на свой ред минава за дяна ръка на Христо Бисеров, навремето организационен секретар и сив кардинал на СДС. Докато Желязков и Стоев-старши оглавяват Агенцията по приватизация, се сключват най-много сделки, тогава е преразпределена 70% от държавната собственост. Именно сделки като тази с авиокомпания „Балкан“ и огромни заводи из цялата страна, оставиха усещане за далавери и корупция и успяха да отблъснат редица чужди инвеститори. /разкрития

Публикувана на
23 Май 2023 година