Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Литургия и шествие по Главната

Пловдив посреща 24 май с празнична литургия, молебен, шествие и множество концерти, съобщават от Община Пловдив.
Денят на славянската писменост и култура в града ще започне с празнична литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Следва връчване на почетните знаци и значки на Община Пловдив на изявени учители. Церемонията ще се проведе в Актовата зала на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий", началото е в 8.30 ч.
На площад „11 май“ пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ ще се състои тържество с официални слова, церемония по поднасяне на венци и цветя и празничен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.
Точно в 10.15 ч. е началото на шествието към площад „Стефан Стамболов“, което ще премине по ул. „Хан Кубрат“, подлеза на Аптека „Марица“, ул. „Райко Даскалов“, площад „Римски стадион“, ул. „Княз Александър І“.
Пред сградата на БНБ на ул. „Райко Даскалов“ №53 концерт ще изнесе духов оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и Център за подкрепа за личностно развитие Общински детски комплекс-Пловдив с диригент г-жа Снежана Георгиева. На площад „Римски стадион“ ще има концерт на фанфарен оркестър на СУ „Св. Паисий Хилендарски“. На стълбите на Каменица ще чуем тържествен празничен поздрав от хоровете на Пловдив в състав: хорове към ЦПЛР-ОДК-Пловдив-хор „Детска китка“, Хор на пловдивските момчета и младежи, Девическа хорова формация „Евмолпея“, „Бамбини“ и „Куклици“, хор към НУМТИ „Добрин Петков“, Камерен хор „Иван Спасов“, Дамски хор „Тримонциум“, ППД „Ангел Букорещлиев“, Мъжки хор „Стефка Благоева“.
В 17.30 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ започва фолклорен флашмоб с участието на Школа за народни танци „Луди-млади“ при НЧ „Проф. Кирил Дженев-2018 г.“.

Публикувана на
24 Май 2023 година