Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Окепазиха моста на Колю Фичето , къде ходи из Пловдив като бухалка арх. Петър Петров!?

Изляха бетон в основите на моста на Колю Фичето край Бяла. Една снимка обикаля социалните мрежи, а коментарите под нея са повече от унищожителни. Къде ходи на разни поръчкови протести в Пловдив като бухалка директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров, ами не пази истинските ни старини!
Кметът на Бяла Димитър Славов се оправдава, че нищо от каменното наследство на самоукия майстор няма да се промени. От уникалното съоръжение на Фичето автентични били само четири ниши. При голямото наводнение през 1897 г. западната половина на моста е отнесена, а през 1922-1923 г. е направено бетонно продължение на мястото на срутената част. „Тогава мостът е осакатен. При бетон на 100 г. са се появили пукнатини по една педя. Всъщност този бетон, който се вижда на разпространяваната снимка, не е от автентичната част на съоръжението. Нищо от оригиналната част, от истинското наследство на Фичето няма да се променя. Реставратори само леко с четчица ще почистят камъка. Проектът е съгласуван с участието на 36 архитекти. Знам каква борба беше за него“, обясни то, който не скри, че е огорчен от негативните коментари.
Функцията на този излят бетон в неавтентичната част на моста е да подсили старата бетонна колона от 1922-1923 г., когато се е направило продължението. Това ще укрепи новата част на съоръжението, която е различна от оригиналната, направена от дялан камък. При завършването на ремонта подсилената част ще се покрие с пръст и бетонът няма да се вижда.
Мостът на Колю Фичето е паметник на културата от национално значение.. Той е изграден за две години и открит през 1867 г.телеграф

Публикувана на
24 Май 2023 година