Новина от категория България
Архив на публикациите

Бойко може да прецака ПП

Възможно е Бойко Борисов и парламентарната група на ГЕРБ/СДС да не подкрепят ротационното правителство, ако предложените министри не са им по вкуса. Това заяви пред "Нюз.бг" преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.
Тя обясни, че Конституцията не е поставила срок, в който едно правителство да бъде сформирано. Правилото е, че правителството функционира, докато се ползва с доверието на мнозинството в парламента.
Изтъкна, че е възможно и да не се стигне до гласуване в парламента на ротационното предложение за управление, но преди да се стигне до предсрочни избори, не бива да забравяме, че има възможност президентът да определи при връчване на третия мандат следваща парламентарна група.
В зависимост от това на коя парламентарна група ще бъде връчен последния мандат, може да се каже, че ИТН, ДПС, БСП или Възраждане като последна опция, всяка една от тях говореше за експертно правителство, посочи тя.
Доц. Киселова обаче не очаква третия мандат, ако се стигне до него, да отиде точно във формацията на Костадин Костадинов.
Разви няколко хипотези затова кой би бил най-печеливш от настоящата формула за управление. Ако правителството е на паритетна основа - ако половината от министрите са посочени от ГЕРБ, а другата половина от ПП/ДБ това ще даде един прочит и разбирането, че лидерът на ГЕРБ е успял да постигне споразумение с най-големите си критици в последните месеци.
Ако обаче е създадено правителство само от хора, които са номинирани от ПП, а ГЕРБ се очаква да ги подкрепи, тогава по-скоро ПП ще бъдат печеливши. Представете си как отиват ГЕРБ и ПП на местните избори - едните са подкрепили правителство на другите, но само подкрепят, без да могат да се ползват от предимствата от това да се в управлението, коментира конституционалистът.
Ротационното управление във формат ГЕРБ - "Продължаваме промяната-Демократична България" е с обявен първоначален срок от 18 месеца, като министър-председателите ще се въртят. Акад. Николай Денков вече обяви състава на кабинета, но това ли ще са имената, или ни чакат промени в последния момент?
Особено спорен е излъченият от ПП-ДБ кандидат за министър на труда и социалната политика Иван Кръстев. Той е зле приет и сред много от своите поради факта, че макар и враг на Корнелия Нинова, все пак е член на БСП и държи на всички русофилски опорки. Харесва го обаче лично Асен Василев, който работи с него още от първия служебен кабинет на Румен Радев.
Юлиан Попов за министър на Министерството на околната среда и водите пък среща отпор от "зелената" част на десния спектър. Попов бе бивш ресорен министър в служебното правителство на президента (2012-2017), издигнат от ГЕРБ - Росен Плевнелиев и е свързан с проблемната от години концесия на "Юлен" в Банско и плановете за "втора кабинка".
Екозащитните организации настояват за ревизия на тази номинация, като МОСВ се оглави или от бившия съпредседател на "Зелено движение" Борислав Сандов.
На атаки е подложен и проектоминистърът на ключовото Министерство на регионалното развитие и благоустройството - депутатът от ПП Андрей Цеков. Причината е в миналото му в "Главболгарстрой" - фирмата вечен изпълнител на държавни поръчки, емблематична и с т.нар. подпорна стена - хотел при Алепу. Цеков бе зам.-министър на финансите в редовния кабинет и отговаряше за обществените поръчки.лупа

Публикувана на
25 Май 2023 година