Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Пролетен панаир на занаятчиите

Пролетният панаир на занаятите тръгва от 10 часа сутринта на Главната, ул. „11-ти август” и ул. „Д-р Вълкович”. В него ще участват над 80 майстори от цялата страна, а един от акцентите тази година е пленерът „Накити от мъниста”. На панаира и ще има и детски работилници.
Събитието се организира от Регионална занаятчийска камара - Пловдив и Община Пловдив.

Шествие от общината в 17 часа ще е стартът на официалното откриване. В 17.30 на стълбите на „Каменица” концерт ще имат фолклорен ансамбъл „Тракия” и дуо „Челебийче”.
Занаятчии от цяла България ще отварят сергиите си всеки ден до 28 май от 10 до 18.30 часа.
Темата на пленера, част от Пролетен панаир на занаятите, е "Накити от мъниста". Още от древността мънистата присъстват в българския фолклор и традиции. Вплитането на мънистата в накити и част от народните носии пазят тайни знаци и орнаменти. В мобилна "Ковачница на колела" ще се представи магически процес на живо: как от парче стомана се изковава нож, и се оформя в завършено изделие.
Между 10:30 и 18 часа днес ученици от Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ”Христо Ботев”, ще демонстрират и представят занаята „Дърворезба”.
Пленерът ,,Накити от мъниста” започва утре в 10 часа. В майсторска надпревара, в изключително красивия занаят, участниците от цялата страна: Софка Радева, Марияна Вълкова, Веселина Жегова, Елка Иванова, Мария Христоскова и Цветанка Георгиева ще демонстрират пред посетителите техники за изработване на мънистени накити. Посетителите ще могат да научат повече за занаята и да се насладят на изящните модели на накити и колани от мъниста, които майсторите ще представят в изложба "Цветна магия".

Публикувана на
25 Май 2023 година