Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Сложен ли е на дузпата игуменът на Бачковския манастир!?

„Откакто активно се черкувам и се интересувам от духовния живот и процесите в БПЦ, мога да кажа, че на пръстите на "половин ръка" се броят митрополитите, проявили истински интерес и инициатива към духовното и църковни развитие и напредък в Църквата. Един от тях е Пловдивският митр. Николай.“. Тази „бомба“ хвърли в сайта си Маран-ата известният сред духовниците Светльо Портос. Ето какво пише още:
По информация от архим. Григорий Лозев, достигнала до мене през трето лице, от вътрешния кръг на Пловдивска митрополия са го уверили, че митр. Николай до няколко месеца, ще употреби влиянието си в Светия синод да се намеси в делата на Бачковския манастир, чийто игумен е еп. Сионий.
Настоявам да се знае, че тази информация стига до мен без знанието или съгласието на архим. Григорий Лозев. Преди време той беше изгонен от манастира. За известно време пребивава в Троянския манастир, който също противоуставно и противоканонично е във властта на Сионий, игумен на два ставропигиални манастира, намиращи се в две отдалечени епархии с различни митрополити. След това изчезна и от там. Заточен е в съвсем малък и неизвестен за мене манастир.
Митрополит Николай е провел собствено разследване и е взел решението си.
Заедно със Сионий ще бъдат изметени: бившите депутати - секретарят му Васил Апостолов и чичото на Васил Любомир Апостолов, който държи чрез фирма на жена си паркингите около манастира. Заминава си и новоръкоположеният от Сионий, завършил само средно-образователно духовно училище и веднага назначен за манастирски ефимерий - бащата на Васил - поп Димитър Апостолов. Заминават си и двойка техни приятели, живеещи на семейни начала от ромски произход, държащи разни будки и заведения за бързо хранене около манастира...

Публикувана на
25 Май 2023 година