Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Ердоган ще спелечи втория тур

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган може да получи 52,7 процента от гласовете на втория тур на изборите. Това сочат данни на анкета, извършена от социологическата агенция Конда, информират турските медии, цитирани от БТА.
Проучването е извършено на 20 и 21 май в 34 големи окръга на Турция сред 3607 души. Анкетирани са били граждани в окръзи в различни части на страната, включително в Анкара, Истанбул, Измир, Адана, Анталия, Балъкесир, Бурса, Мерсин, Хатай, Къркларели (граничещ с България – бел. авт.), Диарбекир, информира изданието Дувар.
Като се има предвид разпределението и на гласовете на гражданите, които още не са решили за кого ще гласуват, Ердоган може да получи подкрепата на 52,7 процента от избирателите, а неговият съперник от опозицията Кемал Кълъчдароглу - 47,3 на сто от гласовете.
Проправителственият в. "Стар" отбелязва, че агенция Конда е известна с това, че е близка до опозицията, затова проправителствените кръгове често гледат с подозрение на резултатите от нейните проучвания. Въпреки това сегашното допитване е показало, че "дори Конда признава лидерството на Ердоган“, отбелязва вестникът.
По-малко от процент не достигна на Ердоган, за да спечели на първия тур от президентските избори. Разликата между него и Кълъчдароглу бе около 5 процента./лупа

Публикувана на
26 Май 2023 година