Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Ердоган спечели и балотажа

Изборите за президент в Турция се следят с ентусиазъм от цял свят. Днес се проведе балотаж на президентските избори. Гласуването, което започна в 8 часа сутринта, приключи в 17 часа със затваряне на урните. Кандидатите за президент Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу се състезаваха на втория тур на изборите.
Забраната за излъчване бе вдигната в 18:15 и започнаха да идват първите резултати.
Според информации от двете големи турски медии няма разлика във водача засега, но резултатите непрекъснато се менят.
Ето данните според Hurriyet и Daily Sabah към 18:30 часа
Милиони избиратели отидоха до урните на 14 май, за да изберат президент на страната и членове на 600-местния парламент. Народният алианс на Ердоган спечели мнозинство в парламента над опозиционния Народен алианс на шестте партии. Но президентската надпревара се насочи към втори тур, тъй като нито един кандидат не получи обикновено мнозинство, или 50% от гласовете, въпреки че Ердоган водеше.
Според Aнадолската агенция, след обработката на 98% от бюлетините, Ердоган печели 52,09%, а Кемал Кълъчдароглу - 47,91%. На първия тур те получиха съответно 49,52% и 44,88%. Синан Оган, лидер на дясната коалиция "Алианс на предците", който на първия тур получи 5,17%, призова поддръжниците си да гласуват за Ердоган на втория тур в замяна на сделка с него.
"Ние ще управляваме страната през следващите пет години", заяви Ердоган пред своите привърженици от покрива на автобус в родния си квартал в Истанбул (излъчено от TRT Haber). "С Божията помощ ние ще бъдем достойни за вашето доверие", добави президентът. Той нарече резултата от изборите в Турция "празник на демокрацията".

Публикувана на
28 Май 2023 година