Архив на публикациите

Най-четящото дете у нас

Виктория Байрактарова е едно от най-четящите деца у нас, предава NOVA.
Тя е едва във втори клас, но през миналата година е успяла да прочете 552 книги. Заради това е получила и награда "Читател на годината" от регионалната библиотека в Хасково.
Виктория е влизала в детския отдел на регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Хасково поне 50 пъти и вече се чувства тук като у дома си. Второкласничката научава буквите много преди да пристъпи училищния праг, а още в първи клас започва да идва в библиотеката всяка седмица и малко по малко за една година успява да вземе 552 книги.

„Мама ми чете всяка вечер по една книжка и аз, когато се научих, и аз започнах да чета. Първо, като се прибера от училище си пиша домашните, и след това чета книжки”, споделя момичето.
Сред любимите книги на Виктория са приказките и приключенските разкази като този за смелото коте Мили. Често обаче чете и образователна литература, както и чисто женски книги.
Първата среща с книгите на Виктория е още докато е бебе. Майка ѝ всяка вечер ѝ чете приказки. „Когато беше на 2, като я заведохме да си избере подарък, от всички играчки тя избра една книжка. Четенето виждам, че помага много в училище.
Второ - човек се възпитава по друг начин, става по-интелигентен, развива се, това те кара да бъдеш и добър. В днешно време това е много важно - да бъдеш добър”, споделя майката на Виктория - Диляна.
Оказва се Виктория не е единствената, прочела стотици книги за година. „Има много четящи дечица, което е най-добрата тенденция”, казва библиотекарят Ива Радева.дарикнюз

Публикувана на
01 Юни 2023 година