Новина от категория България
Архив на публикациите

Кой кой е в кабинета „Долче и Габана“

Номинираният за министър-председател Николай Денков от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел обявиха на съвместен брифинг в парламента състава на проектокабинета в рамките на втория мандат. Денков от ПП-ДБ и Габриел от ГЕРБ-СДС ще бъдат премиер и вицепремиер на ротация през девет месеца. В първите девет месеца министър-председател ще е Николай Денков.
Николай Денков е роден на 3 септември 1962 г. в Стара Загора. През 1987 г. завършва Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1993 г. защитава докторска дисертация, от 1997 г. е доцент, от 2007 г. е доктор на химическите науки, от 2008 г. е професор по физикохимия.
От 2004 г. до 2008 г. е заместник-декан на Факултета по химия и фармация, след което до 2015 г. е ръководител на Катедра „Инженерна химия“. От 2017 г. е ръководител на лабораторията „Активни формулировки и материали“ към факултета. Член е на експертна група „Физически науки“ към Европейската космическа агенция.
През 2018 г. Николай Денков става член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН). През 2021 г. Събранието на академиците на БАН го избира за академик в областта на природоматематическите науки, направление „Химически науки“. От 2019 г. акад. Николай Денков е член на европейската научна академия „Academia Europеa“.
От 12 август 2014 г. до 5 април 2016 г. Николай Денков е заместник-министър на образованието и науката, отговарящ за висшето образование и европейските структурни фондове.
Той е служебен министър на образованието и науката от 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. в правителството на Огнян Герджиков. От 12 май 2021 г. е служебен министър на образованието и науката в двете служебни правителства на Стефан Янев, а от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е министър на образованието и науката в правителството на Кирил Петков.
Акад. Никола Денков е бил депутат в 48-ото Народно събрание (2022-2023). В момента акад. Николай Денков е народен представител от „Продължаваме промяната“ в 49-ото Народно събрание.
В класацията на Станфордския университет в САЩ за 2021 г., в която попадат 73 български учени, акад. Николай Денков е на 727-о място в „Химическа физика“. Класацията на Станфордския университет групира всички изследователи в 22 научни области и 176 подобласти.
Научните му изследвания са в областта на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните вещества и техните многобройни приложения.
Акад. Николай Денков е публикувал над 175 научни статии и обзори.
Мария Габриел от ГЕРБ-СДС е номинирана за вицепремиер и министър на външните работи.
Габриел беше номинирана от ГЕРБ-СДС за министър-председател, но на 22 май върна на президента Румен Радев неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.
Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова гимназия "Д-р Петър Берон" в Кюстендил. През 2001 г. придобива бакалавърска степен по "Български и френски език" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", през 2003 г. завършва магистратура по "Сравнителна политика и международни отношения" в Докторската академия по политически науки в Бордо, Франция. От 2004 г. до 2008 г. Мария Габриел работи като асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо.
От 14 юли 2009 г. е Мария Габриел е член на Европейския парламент от ГЕРБ в състава на Групата на Европейската народна партия (ЕНП). На 4 юни 2014 г. е избрана за заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, който пост заема до 16 юли 2017 г.
В Европейския парламент Мария Габриел е била член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, Комисията по външни работи, Комисията по правата на жените и равенството между половете, Подкомисията по правата на човека. Пет пъти е била ръководител на делегации на Европейския парламент за наблюдение на избори - в Танзания, Судан, Нигерия, Сиера Леоне и Йордания, и седем пъти е била наблюдател в мисии на Европейския парламент за избори – в Хаити, Чад, Киргизстан, Того, Бурунди, Буркина Фасо, Уганда.
Като евродепутат два пъти Мария Габриел печели наградата "Евродепутат на годината" на списание Parliament Magazin, която се присъжда на евродепутати като признание за постижения в дадена област, които имат пряко отражение върху живота на европейските граждани. През 2013 г. е удостоена с отличието в категорията "Равенство между половете", а през 2016 г. - в категория "Развитие". За приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените през 2015 г. Мария Габриел получава наградата "Евродепутат, защитник на социална кауза" на Европейската асоциация на агенциите по комуникации.
На 19 октомври 2012 г. Мария Габриел е избрана за заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП) - Жени. На 21 ноември 2019 г. е избрана за първи заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП).
От 7 юли 2017 г. до 1 декември 2019 г. Мария Габриел е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Европейката комисия с председател Жан-Клод Юнкер. От 1 декември 2019 г. тя е еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен.
Асен Василев е номиниран за министър на финансите и еврофондовете.
Асен Василев е роден на 9 септември 1977 г. в Хасково, посочват от пресцентъра на ПП - ДБ. Средното си образование завършва в езиковата гимназия в родния си град. В този период печели и международна награда за есе на английски език. За наградата се състезава с разработки от цял свят в Лондон. Завършвайки гимназия, Василев печели и „Златаровската награда“ за най-добър випускник.
Отличието има и парично изражение, което той дарява на училищния хор в знак на признателност. Приет е и завършва „Икономика“ в Харвардския университет, след това специализира бизнес администрация и право в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет.
От 1999 до 2004 г. работи като консултант в „Монитор Груп“ в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Съосновател и президент е на „Евърбред“ – компания за ценообразуване на самолетни билети. Тя е частично финансирана от „Националния фонд за научни разработки на Сингапур“ и от първия инвеститор в Скайп. Съосновател и директор е на „Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност“. Преподавател е в Програмата за икономически растеж и развитие, филиал към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
През 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 г. е министър на финансите в служебното правителство на Стефан Янев. На 13 декември е избран за вицепремиер и министър на финансите в кабинета на Кирил Петков.
Проф. Тодор Тагарев е номиниран за министър на отбраната в правителство на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС с втория мандат.
Тодор Тагарев е роден в Стамболийски, съобщиха от пресцентъра на ПП - ДБ. Завършил е Математическа гимназия „Акад. К. Попов“ в Пловдив през 1978 г., ВВВУ „Г. Бенковски“, Долна Митрополия като инженер с гражданска специалност „Автоматика и телемеханика“ през 1982 г. и Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ през 1994 г. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н.Е. Жуковски“ в Москва.
Служил е като инженер по въоръженията в 25 полк на ВВС и преподавател във ВВВУ „Г. Бенковски“. Като цивилен в системата на отбраната е заемал длъжностите директор на дирекции „Планиране на отбраната“ и „Политика по въоръженията“ (1998 - 2001 г.), ръководител на катедра „Мениджмънт на сигурността и отбраната“ на ВА „Г.С. Раковски“ (2004-2008 г.), съветник на министъра на отбраната (2009 - 2010 г.) и директор на Института по отбрана (2016 - 2017 г.). В периода март - май 2013 г. е служебен министър на отбраната.
През 1995 г. започва работа като научен сътрудник в Българска академия на науките (БАН). От 2014 г. е „професор“ в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Проф. Тагарев е участвал в работата на редица органи и групи на НАТО и Европейската агенция по отбрана, в международни изследователски екипи и в програми за консултации по въпроси на управлението на сигурността и отбраната в десетки страни. Негови научни трудове са преведени на 15 езика.
Женен е, с три деца.
Калин Стоянов е предложен за министър на вътрешните работи.
Калин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. Висшето си образование завършва през 2003 г. в Академия на Министерство на вътрешните работи в София, а през 2009 г. специалност "Право" в Бургаски свободен университет, се посочва на сайта на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).
Постъпва в системата на МВР през 2003 г. като разузнавач в отдел “Икономическа полиция” при РДВР Бургас. От 2009 г. до 2011 г. заема последователно длъжностите разузнавач в сектор “Престъпления в икономиката” и в сектор “Трансгранична организирана престъпност” към отдел БОП – Бургас. От 2011 г. до 2016 г. е разузнавач в ГДБОП и в отдел “Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас.
Многократно е награждаван с обявяване на благодарност и писмени похвали от името на Директор на ОДМВР – Бургас, Директор на ГДБОП и Председател на ДАНС.
От 2016 г. до 2018 г. e преназначен на длъжност началник на РУ – Приморско при ОДМВР – Бургас. През 2018 г. е назначен на длъжност началник на отдел в ГДБОП – МВР.
От май 2021 г. е назначен за директор на ГДБОП.
Георги Гвоздейков е номиниран за министър на транспорта.
Георги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника и технологии“, „Проектиране на летателни апарати“ във ВВВУ „Георги Бенковски“ Долна Митрополия, съобщиха от пресцентъра на ПП–ДБ.
Присъединява се към отбора на партия „Продължаваме Промяната“ с кауза за въвеждане на иновативни политики в областта на въздухоплаването и планиране на стратегии за интегриране на устойчиви, безопасни и екологични транспортни решения, съответстващи на нуждите на обществото и бизнеса.
Георги Гвоздейков участва активно в създаването на първата система за спешна медицинска помощ по въздух в България. Заместник-председател е на Комисията по транспорт в 47-ото Народно Събрание.
Богдан Богданов е номиниран за министър на икономиката.
През 2022 г. Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) със заповед на тогавашния министър на иновациите и растежа Даниел Лорер, се съобщава на сайта на Министерството на иновациите и растежа.
Богдан Богданов е бакалавър по финанси от ВУЗФ. Учил е в Университета Уест Честър в САЩ. Магистър по европейски бизнес и финанси от УНСС и Университета Нотингам Трент във Великобритания. Специалист по бизнес развитие с над 10-годишен опит. Работил е за български и чуждестранни компании с фокус в производства с развойна дейност и висока добавена стойност.
Женен е, с две деца.
Румен Радев е номиниран за министър на енергетиката.
Радев е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), се посочва на сайта на асоциацията. Роден е на 4 август 1968 г. в Силистра. Завършил е физика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Финанси“ в УНСС.
Румен Радев е икономически директор на „Холдинг Загора“, за който работи от 2000 г.
Семеен е, баща на три деца.
Иванка Шалапатова е номинирана за министър на труда и социалната политика.
Иванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“, се посочва на сайта на фондацията. През 1997 г. започва работа в британската благотворителна организация „Европейски детски тръст“ като административен сътрудник, а година по-късно поема ръководството на два екипа. През 2000 г. след конкурс заема позицията директор на британската организация, а след оттеглянето й, става ръководител на неправителствената организация, която наследява всички ресурси от британските си основатели – Фондация „За Нашите Деца“.
Шалапатова е бивш вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на Борда на директорите на мрежата от над 80 НПО, повлияли на създаването на Конвенцията на ООН за правата на детето Child Rights Connect в Женева.
Била е зам.-министър на труда и социалната политика в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г.
Магистър по английска и българска филология със специализации във Великобритания, Германия и Унгария. През август 2020 г. защитава докторска степен по социални науки с дисертация на тема "Политиките на ЕС за образование и грижа за деца в ранна възраст и прилагането им в България".
Милена Стойчева е номинирана за министър на иновациите и растежа.
Милена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни университети като Софийския университет „Климент Охридски“, Penn State University, UC Berkeley и MIT, информират от пресцентъра на ГЕРБ. Тя е изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), част от глобалната мрежа на Джуниър Ачийвмънт (JA Worldwide). Преподава иновации и предприемачество като гостуващ преподавател към Европейския Институт за иновации и технологии. Понастоящем е директор за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity.
Член е на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании и работи активно за утвърждаването на жените в бизнеса, науката и предприемачеството.
Милена Стойчева е носител на най-високата световна награда за лидерство на JA Worldwide “Soraya Salti” за 2021 г. за приноса ѝ за развитие на обществото чрез икономическо образование и възможности. Тя е отличена и с наградата за жени-лидери на американско посолство в България. Има повече от 20-годишен опит на ръководни позиции в международни организации и компании, сред които председател на глобалния съвет на страните членки на JA Worldwide и старши съветник за висше образование в Европа. През цялата си кариера работи систематично за цифровизацията, модернизацията, високата образователна култура и опазването на природата в България.
Кирил Вътев е номиниран за министър на земеделието.
Кирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на "Тандем В", се посочва на сайта на асоциацията.
Завършил е Националната спортна академия с профил „Свободна борба“ (1978 - 1982 г.) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба.
През 1993 г. Кирил Вътев и брат му основават фирмата "Тандем-В" за производството на месни деликатеси.
Андрей Цеков е номиниран за министър на регионалното развитие и благоустройството.
Андрей Цеков е роден в София, съобщиха от пресцентъра на ПП-ДБ. Завършва Първа английска езикова гимназия в столицата и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Специализира Право на Европейския съюз в Университета в Амстердам, Нидерландия и Мениджмънт в Станфорд.
Притежава 20-годишен опит в управлението на инвестиционния процес и големи корпоративни структури. Преподава строително законодателство и договорно право в Университета по архитектура, строителство и геодезия и във Висшето строително училище “Любен Каравелов” в София. В периода декември 2021 г. – август 2022 г. заема поста на заместник-министър на финансите.
Юлиан Попов е номиниран за министър на околната среда и водите и за председател на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка.
Юлиан Попов е старши съветник на Европейската фондация за климата, председател на Института за ефективност на сградите в Европа и бивш служебен министър на околната среда на България, съобщиха от пресцентъра на ПП - ДБ. Бил е посланик на добра воля на България за политиката в областта на енергетиката и климата и съветник по енергийната сигурност на президента на България.
Юлиан Попов е член на Европейския съвет за външни отношения, на Консултативния съвет на Climate KIC и на управителните съвети на няколко други организации, свързани с енергетиката и климата. Той е един от създателите и настоящ член на Настоятелството на Нов български университет и съосновател на Тунизийското училище за политика. Юлиан Попов е класиран два пъти от EurActiv за един от 40-те най-влиятелни гласове в областта на европейските енергийни политики. Статиите му за климатичната и енергийната политика са публикувани от Financial Times, Project Syndicate, NS Energy Monitor, The Independent, Al Jazeera, Huffington Post, EurActive и др.
Попов е автор на две книги и съавтор на книгите „Европейската супермрежа“ и „Дипломация в областта на енергетиката и климата“.
Кръстю Кръстев е номиниран за министър на културата.
Кръстю Кръстев е роден на 25.11.1956 г. в Пазарджик, се посочва на интернет сайта на Драматичен театър - Пловдив. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1983 г. Работи в Куклен театър – Пазарджик. В Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян е от 1983 г., а от 1998 г. е негов директор и главен художествен ръководител. След сливането на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов” Пловдив и РДТ „Николай Хайтов“ – Смолян от август 2010 г. Кръстев е директор на Драматичен театър – Пловдив.
По-значими негово роли и спектакли са: "Трамвай Желание“, "Дългият път на деня към нощта", „Нора“, "Мюзикъл за пет пари", "Страшният пират Джакомо", "Навън, пред вратата" и др.
Проф. д-р Галин Цоков е предложен за министър на образованието и науката.
Цоков е професор по управление на образованието в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", Директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на университета, се посочва на сайта на учебното заведение. Той е заместник-декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет.
През 2017 г. специализира по програма "Еразъм+" в университета UNED в Мадрид. В Цюрихския педагогически университет и УНИЦЕФ през 2015 г. специализира Обучител на обучители по „Инклузивно образование“.
Преминал е специализация по Образователно лидерство в Банкстрийт колеж по образованието, Ню Йорк, през 2014 г. Автор е на над 100 научни публикации издадени в България и чужбина.
Проф. Христо Хинков е номиниран за министър на здравеопазването.
Проф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София, съобщиха от пресцентъра на ПП–ДБ. Завършва медицина през 1980 г. Започва трудовия си път като участъков лекар в Ботевград, след което работи в психиатричната болница Нови Искър, където придобива специалност психиатрия. През 1988 г. печели конкурс като научен сътрудник в първа психиатрична клиника на Медицинска академия, но след една година напуска и работи в продължение на 10 години като консултант психиатър в УМБАЛСМ „Пирогов“.
През 1997 - 1999 г. е назначен в Министерството на здравеопазването като началник отдел проекти, а от 1999 - 2001 г. заема поста на заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като отговаря за обучението и човешките ресурси в институцията.
От 2001 г. започва работа в Националния център по обществено здраве и анализи, където защитава докторска дисертация. През 2014 г. е назначен за директор на Центъра, който управлява до 2022 г.
Специализирал е в Белгия, Нидерландия, Дания, Япония, САЩ. Участвал е в редица проекти и програми, свързани със здравеопазването и здравната реформа. Един от възстановителите на Българския лекарски съюз (БЛС) през 1990 г. Автор е на множество публикации в областта на общественото здраве, здравната реформа и психично-здравната проблематика. Понастоящем е професор в Дирекция „Психично здраве и превенция на зависимости“ в НЦОЗА.
Атанас Славов е номиниран за министър на правосъдието.
Доц. д-р Атанас Славов е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, се посочва на сайта на „Демократична България“.
Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Адвокат в гражданския сектор. Бил е съветник по конституционни въпроси на вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов (2014 – 2015 г.) и съветник по законодателни въпроси на вицепремиера и министър на вътрешните работи (2016 г.). Участвал е в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г., както и в подготовката на десетки законопроекти.
Автор е на монографиите „Гражданското участие в конституционната демокрация“ (Сиела, 2017) и „Върховенството на конституцията. Същност и гаранции“ (2010) и на десетки статии и студии.
Доц. д-р Атанас Славов е църковен настоятел. Член е на Настоятелството на Института за пряка демокрация, член на Българската асоциация по политически науки и на други граждански и професионални организации. Съучредител на Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“. През годините е граждански активист и застъпник на идеите за радикална съдебна реформа, гражданско участие и отчетност на институциите. Депутат последователно в 45-ото, 46-ото и 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание.
Зарица Георгиева е номинирана за министър на туризма.
Зарица Георгиева е магистър по дипломация и международни отношения, Университет Комплутенсе и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид, се посочва на сайта на „Демократична България“.
Георгиева е заместник-министър на външните работи на Република България в двете служебни правителства през 2021 г. Главен политически съветник в Европейския парламент. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и ЕС.
Александър Йоловски е номиниран за министър на електронното управление.
Александър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Притежава повече от десетгодишен опит в планирането, изпълнението, координацията и контрола на дейности, свързани с административната реформа и електронното управление, както и в областта на стратегическо планиране за нуждите на държавната администрация и електронното управление.
От февруари до август 2022 г. е заместник-министър на електронното управление, когато министър е Божидар Божанов в кабинета на Кирил Петков. Между август 2015 г. и ноември 2016 г. и в периода август 2019 г. и януари 2022 г. е ръководител на отдел, а от август 2022 г. досега е старши мениджър проекти в Националния системен интегратор „Информационно обслужване“ АД.
В периода 2016 г. – 2019 г. Александър Йоловски е заместник-председател на Държавна агенция „Електронно управление“. От 2011 г. до 2015 г. е началник на отдел в Министерството на финансите и в администрацията на Министерския съвет, като ръководи разработването на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 и осъществява преговорите с Европейската комисия за приемане на оперативната програма.
Доц. Димитър Илиев е номиниран за министър на спорта.
Димитър Илиев е осемкратен рали шампион на България и е единственият българин, печелил три пъти най-престижното автомобилно състезание в страната – Рали България, съобщиха от пресцентъра на ПП–ДБ. Започва своята кариера през 1994 г. През 2013 г. обявява, че се отказва от спорта и се отдава изцяло на преподавателска дейност. Доц. д-р Димитър Илиев е преподавател в катедра „Технически и ледени спортове“ в НСА “Васил Левски”, сектор „Автомобилен и мотоциклетен спорт“.
Експерт е в пътната безопасност. През годините това се превръща в негова кауза. Димитър е и основател на първата академия по безопасно шофиране, като годишно предава своя опит на над 2000 човека. Обича природата и често спортува в планината. Владее английски, немски и италиански език. лупа

Публикувана на
03 Юни 2023 година