Архив на публикациите

Момче прогледна след молитва в манастир

Манастирът „Свети Георги Победоносец“ в град Хаджидимово, Гоцеделчевско, е известен с чудотворната икона на светеца, която оцелява два пъти от пожар.
Според преданията мнозина са намерили своето изцеление в този манастир. Мястото е магично и разказва за чудеса. Посещава се и от християни, и от мюсюлмани. Всички те са водени от вярата за чудотворната икона на св. Георги Победоносец.
Много са чудните истории, които свидетелстват за нейната сила, като тази за 17-годишен младеж, който губи зрението си при катастрофа. Посещавайки манастира и молейки се пред иконата, отново връща зрението си.
Малко момиченце пък, родено нямо, проговаря след посещението на манастира. Много бездетни двойки отправят горещи молби в манастира и се сдобиват с така желаните рожби. Хаджидимовският манастир – красиво и свято място, кацнало на един от многото хълмове в долината на река Места, в което молитвите биват чути, болните – излекувани, а чудесата се случват на всички, които вярват в тях.
„Свидетелка съм на един човек, който не е християнин, как разказа за дете как се ражда с увреждане на едната ръка. Не е могло да я движи. Идват тук и преспиват, слагат бебето на земята и на сутринта, когато стават, го разповиват и то протяга и двете ръчички. Оттогава идва да благодари на свети Георги, на света Богородица и се моли от цялата си душа и сърце“, разказва Венета, която е клисар в манастира.
Чудотворната икона на свети Георги има своя невероятна история, която засилва още повече вярата на хората в способността ѝ да лекува и да върши чудеса.
„Има различни случаи. Например иконата оцелява при големия пожар преди 40 години, когато цялата църква изгаря. Тогава голяма част от нея е била от дърво – покривът, колоните. Само стените са били от камък. В този пожар изгаря целият иконостас, всички икони, самият покрив рухва. Единствено иконата на свети Георги оцелява“, разказва игуменът на манастира отец Теофил.
Оттогава до днес хиляди хора идват в манастира и отправят горещи молби пред нея, а след време се връщат, за да благодарят.

Публикувана на
03 Юни 2023 година