Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Ердоган подмени основните министри

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви новия състав на кабинета на министрите, съобщава Day.Az.След встъпването си в длъжност ръководителят на Турската република смени основни министри в новия си кабинет.

Новият вицепремиер е Джевдет Йълмаз, който е председател на бюджетната комисия на турския парламент от 2020 г. насам. Той наследява Фуат Октай. За Йълмъз се знае, че е учил в САК, занимавал се е с отношенията между кабинета на министър-председателя и ЕС. Йълмъз е заместник на Ердоган в Партията на справедливостта и развитието..
Хакан Фидан е назначен за министър на външните работи на Турция.
Преди това е бил шеф на националното разузнаване. Фидан има магистърска степен по мениджмънт и политически науки. от Мериленд, получава докторска степен от университета "Билкент" в САЩ. Служителят оглавяваше турската Агенцияза сътрудничество и координация, а след това бе заместник-държавен секретар в Президиума на министрите. От 2010 г. оглавява турската разузнавателна служба, участва активно в преговорите за нормализиране на Анкара и Дамаск в Сирия. Изборът му за първи дипломат на страната не е случаен: Фидан има академични трудове по международна сигурност, международно развитие и външната политика на Турция.. Хакан Фидан замени Мевлют Чавушоглу, който бе ръководител на турското МВнР от 2014 г. и бе избран през 2023 г. за член на Великото национално събраниех от провинция Анталия.
Али Ерликая е министър на вътрешните работи. Той бе губернатор на провинция Истанбул..
Генерал Яшар Гюлер е новият министър на отбраната. Досега той беше началник на Генералния щаб.
Бившият вицепремиер Мехмет Шамлик за втори път в кариерата си оглавява Министерството на финансите. Задачата му ще бъде да се бори с инфлацията. Шамлик се смята за един от най-добрите икономисти в Турция. От Ердоган той получи гаранции за управлението на Централната банка и лихвите.
Алпарслан Байрактар е новият министър на енергетиката. Той наследи Фатих Домнез, а преди това бе заместник-министър.стандарт

Публикувана на
04 Юни 2023 година