Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Президентът загърби ротационното правителство, Делян Добрев няма да си реже ръката

Румен Радев напусна демонстративно клетвата на новото законно правителство на България. Държавният глава начумерен стана и си тръгна от сградата на Народното събрание секунди преди акад. Николай Денков и екипът му да положат клетва.
След известно недоумение, заедно с него си тръгнаха и министрите от служебното му правителство. Гълъб Донев и останалите членове на служебния кабинет се изнизаха от залата.
По-рано днес ротационното пвителство на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ с премиери Николай Денков и Мария Габриел е одобрено. "За" него гласуваха 131 депутати - от "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ. "Против" бяха 69 народни представители от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" и независимият Радостин Василев. Един глас срещу кабинета дойде и от ГЕРБ - този на Делян Добрев. По-рано той се бе заканил, че ще си отреже ръката, ако трябва да подкрепи коалиционното управление с ПП.
Почти без разлика минаха гласуванията за избор на премиера и структура на Министерския съвет.
По-рано президента нападна още нероденото правителство "Денков-Габриел" с изявление пред медиите. "Надявам се правителството да не предава националните интереси, така както лидерите на новата коалиция предадоха доверието на своите избиратели. Обществото ни тепърва ще осмисля процесите около акуширането на тази коалиция, защото тя обезсмисля изборите, а изборите са основата на демокрацията", коментира той.
ГЕРБ, "Продължаваме Промяната“ и "Демократична България“ са били опоненти, а сега, по думите му, избирателите им са измамени. лупа

Публикувана на
06 Юни 2023 година