Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Очакват се нови земетресения

В 15:26 беше регистриран труса с епицентър на територията на страната, северозапад от Асеновград, 5 км дълбочина. Нямаме постъпили данни за разрушения. Това заяви сеизмологът от БАН доц. Ирена Александрова пред Нова тв.
"Усетено е в цялата страна. Възможно е да има увреждания в сградите, близо до централната зона", посочи тя. И добави: "Да очакваме по-слаби земетресения, силно се надявам да няма по-силен трус".
Тя припомни, че в началото на миналия век, 1928 година, в пловдивско е имало три земетресения, като най-високият магнитуд е 7,8. Тогава разрушенията са много.
Земетресението е усетено в района на Асеновград, Пловдив, както и в София, каза доц. Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).
Районът на Пловдив е сеизмичен район. Това е умерено силно земетресение и този магнитуд предполага да има вторични трусове, обясни тя.
От полицията в Пловдив съобщиха, че до момента няма подадени сигнали при тях за пострадали в областта и за разрушения. Няма подадени сигнали и на 112.
"Нямам поглед към улицата, но хора изскочиха на терасите. Кучетата на съседите се разлаяха", разказа пловдивчанка.
"Разлюля ни много силно, уплашихме се, независимо от това, че сме на четвъртия етаж на офис на сграда. Не знаем как се е усетило по високите етажи", коменгират под тепетата.
Хората в село Крумово, което е в непосредствена близост до епицентъра, са се изплашили много, съобщи кметът Румяна Самоковарева. По нейните думи има паднали комини и тухли от сградите на комините и читалището.
Два пожарни автомобила от Асеновград - превантивно ще извършат обход на основни улици и булеварди в града. Още веднъж - към този момент ситуацията е спокойна", казаха от Пожарната в Пловдив.
Занятията във всички учебни заведения в Пловдивско бяха преустановени заради земетресението, което разлюля областта, следобедните часове в училищата не се проведоха.
Регионалното управление по образованието се допитало до МОН как да се действа предвид опасността от вторични трусове, след като директори са поставили въпроса. Указанието на ведомството е, след като са били изведени от сградите, децата да не бъдат допускани обратно.
По-малките бе необходимо да изчакат родителите си в дворовете на учебните заведения. Всички си тръгнаха без раници и останалите си лични вещи, които останаха в класните стаи. Няма данни за повреди в училищни сгради.
Секунди след 15:30 улиците се напълниха с хора. Пред входовете на високите блокове в Пловдив се ступаха разтревожени граждани.
Живеещи в 22-етажните Преспи в квартал „Изгрев“ разказаха, че са усетили земетресението изключително силно. В някои апартаменти падали предмети, но нямало силни поражения.
Хора споделят, че са усетили хоризонтален трус. Описват усещане, че земята се е люляла наляво-надясно. Разказват още за тътен, който е съпроводил земетресението.

Публикувана на
07 Юни 2023 година