Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

На гол общински тумбак само Колежа му липсва! Не с тоя номер!

„Букмейкърите въртят света на пръстите си. Те предвиждат какво ще се случи. Няма социолози, зоолози и анализатори. Каквото те предричат, това става!“, това твърди бившият кондуктор от Градския транспорт, живеещ понастоящем в Големия гигант. За него из махалата се твърди, че основната му дейност не е била да продава билетчета, а всъщност бил на щат като агент под прикритие. Задачата му била да подслушва гражданите ще я бива ли тая държава или отива на кино. На подпитванията вярно ли е, отвръща лаконично: „Всеки по свой начин е служил на отечеството!“.

Динко ПЕТКОВ
Явно, обаче, още не е отписан от службите. Продължава да се държи като агент под прикритие. Срещне ли някой, спира го, уж между тривиалните въпроси „Как е булката?“, „Децата слушат ли?“, „Котката ви още ли е бременна?“, започна да разпитва целенасочено: „Какво мислиш, тия днешните политици вдъхват ли доверие?“, „Аман, откак сме към Брюксел, съвсем затънахме, по-добре си ни беше с Москва, нали?“. „Кмета, май, хич не го бива, а?“. Хората му отговарят искрено. Не подозират, че всичко се докладва където трябва.
В „под прикритието“ му влиза и хобито – неформалното букмейкърство. Залага обаче не на хазарт или на резултатите от мачовете. На сериозни неща, свързани с обществено-икономическото и политическото положение в страната. Примерно: „А на бас, че на Просто Киро и Кокорчо не им е чист косъмът?“, „Готов ли си да се обзаложим дали Гергов ще се моли да върне Панаира?“, за да разбере каква е обществената реакция на извършената от ДБ и ПП на практика национализация на Панаира, като след Девети септември. И с такава цел проучва: „На Зико ли залагаш или на Манол Пейков наесен за кмет?“.
За да не предизвика някакво съмнение дали наистина има букмейкърски интереси или някакви задни мисли, предлага на отсрещната страна и символични залози. Да речем: „Аз залагам жената, че генерал Наско нарочно го дават по телевизора, че е 1.40 висок, а на живо е към 1.95!“. В очакване да отвърнат, не че не ги интересуват почти 100-те кила половинката му, а че за какво му е да се обзалага за някакъв случайник. Към друг варианта е: „Ще ги дам античния си „Москвич“, само му сменяш амбриажа и може да отидеш с него това лято на море, ако познаеш Корнелия Нинова и Бойко Борисов имат ли таен ош-беш!“, целейки да научи дали срещу себе си има корнелиофил. „Да се обзаложим дали игуменът на Бачковския манастир ляга и става с библията или с бутилката?“, пробва религиозната настройка. Или „Даваш ли си гаража, ако позная консерва ли си, либерал ли си?“, опитва почвата за кого смята да гласува.
Пробва и мен да зариби. Преди това, обаче, дойде в мезонетчето ми, да се огледа какво мога да заложа. Нищо не му хвана окото. Имам една наследствена картина „Слънчогледи“ на Ван Гог, подмина я, не го вълнувала селскостопанската тема. Накрая предложи“ „Добре де, да заложим по 30 лева дали догодина „Ботев“ ще стане шампион, съгласен ли си?“. Надявайки се да реагирам: „Ха-ха, ти чуваш ли се, Камп Ноуда им построят, все тая!“. И да почна да плюя в смисъл: На гол общински тумбак само Колежа му липсва!. Не с тоя номер! Оправдах се, че с тия 30 лева аз ще изкарам до края месеца, не искам да рискувам да ги загубя.

Публикувана на
10 Юни 2023 година