Новина от категория В общината
Архив на публикациите

„Нищо не можем да направим за почистването на Марица“, призна си Зико

Заради обжалване на прекратената обществена поръчка почистването на коритото на река Марица в рамките на Пловдив се отлага. Това стана ясно на нарочна пресконференция на кмета Здравко Димитров и част от екипа му.
„Една от фирмите кандидатите обжалва прекратяването на обществената поръчка и докато не минат процедурите в Комисията за защита на конкуренцията и евентуално във ВАС, няма как да се обяви нова поръчка“, обясни заместник-кметът по екология Анести Тимчев.
"Сега за сечта по Марица и за поръчката на пирони процедурата е една и съща", обясни Тимчев. Той заяви, че общината не толерира нито една фирма, кандидатствала да чисти реката от дървета, храсти и пясъчни наноси.
„Нищо не можем да направим за почистването на Марица“, каза и кметът Здравко Димитров.
Това е 3-та обществена поръчка за почистване на коритото на реката в рамките на града, но тя бе прекратена заради грешка на общината като възложител. Въпреки това и кметът, и зам.-кметът подчертаха, че нищо не могат да направят заради несъвършенства на Закона за обществените поръчки и заради политически причини.
Припомням, че първата обществена поръчка за почистване на коритото на реката бе обявена през март 2021 г., като първоначално държавата отпусна 8 млн. лв., а в края на същата година – 1,5 млн. лв. На 30 септември 2022 г. кметът Димитров обяви частично бедствено положение, но до разчистване на речното корито така и не се стигна.

Публикувана на
14 Септември 2023 година