Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Пуснаха новите варианти за матурата след 7 клас

Министерството на образованието и науката качи на сайта си примерни тестове по български език и литература, математика и чужд език за Националното външно оценяване след 7. клас за учебната 2023 - 2024 година, съобщават от БНТ. Тази учебна година има облекчения за седмокласниците. Времето за решаване на първия модул от тестовете се увеличава от 60 на 75 минути, за да имат повече време за решаване и пренасяне на верните отговори.
По математика две от задачите, които досега са били с отворен отговор, стават с избираем. Прави се, защото се допускат чести технически грешки при решаването на условията на отворените задачи. С промяната децата ще могат да се поправят още в хода на изпита, ако видят, че решението им не отговаря на изброените варианти.
Има и още новости за седмокласниците. При заболяване или смърт в семейството, могат да се явят на втора дата, определена от министъра. Изпитите пък се изместват към края на юни, за да има повече време за подготовка. Тази година тестът по български език и литература ще бъде на 19 юни, а този по математика - на 21 юни.
Тестът по български език и литература се състои от:
18 задачи със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен
6 задачи с кратък свободен отговор
1 задача с разширен свободен отговор
1 задача за създаване на текст
Представени са и четири примерни задачи от теста.
Тестът по математика се състои от:
20 задачи, които са със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен
3 задачи със свободен отговор – учениците трябва да опишат и да аргументират изпълнението на определена математическа задача с аналитико-синтетичен характер
Министерството е представило и няколко примерни задачи по математика.

Публикувана на
20 Септември 2023 година